Bănci și Asigurări

Euro coboara vertiginos, pana la minimul ultimilor patru ani si jumatate

Euro coboara vertiginos, pana la minimul ultimilor patru ani si jumatate
05.04.2007, 19:07 10

Euro a atins un nou minim al ultimilor patru ani si jumatate, cursul oficial calculat de BNR coborand pana la 3,3373 lei.
Intarirea leului din ultima saptamana a fost alimentata de cresterea vanzarilor de valuta, pe fondul majorarii remiterilor de la romanii din strainatate in perioada Sarbatorilor. Aceasta s-a suprapus pe un sentiment regional pozitiv, monedele est-europene de pe pietele emergente (zlotul polonez sau forintul maghiar) inregistrand de asemenea aprecieri in fata euro in ultima saptamana.
Pe fondul scaderii euro si dolarul a coborat la Bucuresti pana la un minim al ultimilor sase ani. Aceasta este de altfel a doua zi consecutiva in care dolarul coboara la minime istorice. BNR a calculat un curs de 2,4992 lei pentru un dolar, cu 0,34 bani mai putin decat in ziua precedenta.
Euro a pierdut 0,9% la cursul oficial, in ultima saptamana, chiar dupa ce BNR a diminuat dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual, pana la 7,5% pe an (decizia a fost luata pe 26 martie).
Pe piata valutara cotatiile au coborat ieri inca de la primele ore de tranzactionare la 3,330/3,3350 lei pentru un euro, nivel la care au stationat pana la sfarsitul zilei. Euro incheiase sedinta de miercuri la 3,34 lei. Dealerii ezita sa dea o prognoza pentru zilele urmatoare. Nivelul de 3,33 lei reprezinta un nivel suport important, reprezentand inca un minim al anului (atins la inceputul lui martie), insa presiunea pe aprecierea leului se va mentine in zilele urmatoare, apreciaza analistii ING Bank.
Pe pietele internationale dolarul a pierdut teren, cotatiile urcand spre 1,3360 dolari pentru un euro. Aceasta a alimentat si deprecierea dolarului fata de leu, BNR calculand cursul indirect, in functie de raportul dolar/euro de pe pietele internationale si leu/euro de pe piata de la Bucuresti.
Pe piata monetara dobanzile s-au stabilizat in banda de fluctuatii de 7%-8% pe an pentru majoritatea scadentelor. La inceputul saptamanii BNR a executat noul nivel al dobanzii de politica monetara (7,5% pe an), atrgand depozite in valoare de 2 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO