Bănci și Asigurări

Euro a testat nivelul de 3,9 lei, iar dealerii se asteapta la noi fluctuatii

Euro a testat nivelul de 3,9 lei, iar dealerii se asteapta la noi fluctuatii

Click pentru imaginea marita

05.10.2008, 19:45 26

Depasirea nivelului record de 4,14 lei pentru un euro (din 6 ianuarie 2004) nu ar trebui exclusa, considera analistii ING Bank, dupa ce moneda europeana a urcat vineri pe piata valutara pana la un varf de 3,9165 lei.

Mai optimisti, analistii BCR cred ca euro va reveni sub pragul de 3,80 lei odata ce planul american de stabilizare a sistemului bancar american a fost aprobat.
Cursul a atins maximul ultimilor trei ani dupa ce jucatorii au vazut ca Banca Nationala nu intervine pentru a tempera deprecierea accelerata a leului.
Analistii se asteptau ca BNR sa actioneze pentru a preveni depasirea pragului de 3,85 lei pentru un euro, insa interventia nu s-a produs, iar cotatiile au urcat rapid inca din primele ore de tranzactionare. Astfel, in jurul orei 10:00 cursul a atins un nivel de 3,88 lei/euro, pornind de la cotatii de 3,8300/3,8350 lei/euro la deschidere.
BNR a calculat un curs de 3,8720 lei/euro, in urcare cu peste 11 bani fata de ziua precedenta si cu aproape 19 bani fata de vinerea trecuta.
La sfarsitul sedintei de tranzactionare, cotatiile se situau la 3,8840/3,8890 lei pentru un euro. Scumpirea exploziva a monedei nationale este resimtita puternic de clientii bancilor care au de achitat in aceste zile rate la credite sau la contracte de leasing. De asemenea, importatorii au cheltuieli sporite cu achitarea facturilor in euro, dar si in dolari, avand in vedere ca si moneda americana s-a intarit cu 26 de bani in ultima saptamana.
Monedele din regiune s-au depreciat mult mai usor in raport cu euro, analistii considerand ca explicatia tine de perceptia ca Romania ar fi mai vulnerabila decat tarile din Europa Centrala. "Perceptia negativa este accentuata de cheltuielile guvernamentale excesive din ultima perioada", considera analistii ING Bank.
Acestia considera ca depasirea pragului de 3,85 lei/euro - aparat de BNR la inceputul anului, induce ideea ca acum banca centrala nu are intentia imediata de a proteja leul, ceea ce pune mai multa presiune de depreciere.
"Este greu de prevazut cand se va termina aceasta miscare de depreciere, insa depasirea nivelului record de 4,14 lei/euro nu ar trebui exclus."
Analistii BCR apreciaza ca actualul episod de depreciere va fi de scurta durata, avand in vedere ca fundamentele economice nu s-au deteriorat in ultima vreme, iar Romania inregistreaza totusi cea mai rapida crestere economica din Europa. Totusi, ei noteaza ca leul a suferit cea mai abrupta corectie din regiune, inregistrand o pierdere de 5,3% la nivelul saptamanii trecute. "Sentimentul investitorilor s-a deteriorat rapid dupa ce au realizat ca si sistemul bancar european este puternic afectat de criza de lichiditate."
In acelasi timp, analistii BCR remarca faptul ca deprecierea leului cu 2,8% in septembrie va constitui un factor de presiune in sensul cresterii inflatiei, insa considera ca preturile mai stabile ale combustibililor si recolta abundenta ar putea tempera aceasta presiune.
Pentru sfarsitul anului, BCR prognozeaza un curs de 3,65 lei pentru un euro. In martie 2009, euro ar urma sa ajunga la 3,68 lei.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a afirmat saptamana trecuta ca unul dintre efectele adverse ale crizei care se pot manifesta in Romania il constituie volatilitatea mai pronuntata a cursului de schimb, in conditiile reducerii apetitului pentru risc al investitorilor pe pietele emergente.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO