Bănci și Asigurări

Euler Hermes a asigurat neincasarea unor facturi in valoare de 15,5 mil. euro

21.04.2005, 19:28 53

Euler Hermes Servicii Financiare (EHSF), care activeaza in domeniul asigurarilor de credite si garantii, a intermediat anul trecut incheierea unui numar de 460 de polite de asigurare impotriva riscurilor financiare, cu riscuri subscrise de 15,5 milioane de euro.

Evaluarile realizate la nivelul pietei romanesti arata ca in peste 70% din afaceri se inregistreaza intarzieri la plata facturilor. Mai mult, declansarea procedurii de faliment este determinata in peste 20% din cazuri de neincasarea facturilor.

"La aceste statistici putem adauga si faptul ca finalizarea procedurilor de faliment dureaza, in medie, peste 4 ani, iar in urma incheierii acestui proces, un creditor roman reuseste sa recupereze doar 7% din suma imprumutata unei societati falimentare", a declarat directorul general al EHSF, Cristina Rusuleanu.

Asigurarile pentru credite comerciale sunt adresate tuturor producatorilor sau distribuitorilor care acorda clientilor lor credite comerciale cu plata la termen, ajutand la reducerea pierderilor financiare inregistrate in cazul neincasarii creantelor. Contra primei platite, clientul este asigurat ca in cazul intarzierii la plata sau a neplatii facturii, primeste banii de la asigurator.

Primele aferente celor 460 de polite subscrise de catre Euler au fost de 200.000 de euro, de unde rezulta o cotatie medie (prima/ suma asigurata) de circa 1,3%. Cu alte cuvinte, pentru un portofoliu de facturi de 100.000 de euro, o firma trebuie sa plateasca circa 1.200 euro anual pentru a avea certitudinea ca in caz de neplata sau intarziere la plata va incasa banii de la asigurator. Compania asteapta pentru anul acesta prime subscrise de un milion de euro.

Euler Hermes si-a inceput activitatea pe piata romaneasca la sfarsitul anului 2003, in colaborare cu Allianz-Tiriac Asigurari. In cadrul acestui parteneriat, Allianz-Tiriac emite politele de asigurare, iar EHSF este intemediarul exclusiv pentru subscrierea acestui tip de polite. Intreg portofoliul este reasigurat de catre Euler Hermes Versicherungs Germania. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO