Bănci și Asigurări

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, vrea să-şi remunereze investitorii cu dividende din profitul pe 2019, dar fără să treacă peste recomandarea Băncii Centrale Europene

Erste Group Bank, acţionarul majoritar al BCR, vrea...

Autor: Roxana Rosu

16.10.2020, 10:36 2302

Grupul austriac Erste, acţionarul majoritar al Băncii Comerciale Române (BCR), propune un dividend de 0,75 euro pe acţiune aferent anului 2019, măsura urmând să fie discutată la adunarea generală din 10 noiembrie.

Acţiunile Erste sunt tranzacţionate la Bursa de la Viena la un preţ de circa 17 euro pe titlu, ceea ce înseamnă un randament al dividendului de 4,3%. Grupul are o capitalizare de 7,5 miliarde euro.

Remunerarea investitorilor cu acest dividend este însă condiţionată de ridicarea recomandării din partea Băncii Central Europene ca băncile să nu plătească dividende în criză.

Grupul a raportat anul trecut un profit operaţional de 2,97 miliarde de euro, în creştere cu 8,7%, şi anunţase în raportul financiar din februarie un dividend de 1.50 euro/acţiune, în condiţiile în care în acel moment titlurile se tranzacţionau la un preţ de 33 euro/acţiune. 

Valoarea revizuită a dividendului a fost propusă de Consiliul de Supraveghere al grupului, în urma unei recomandări venite din partea managementului Erste. Măsura va fi discutată la adunarea generală din 10 noiembrie.

Suma totală alocată pentru dividende reprezintă circa 22% din profitul net consolidat pe 2019, plăţile fiind programate pentru 15 februarie 2021.

Potrivit Erste, decizia legată de valoarea dividendului are la bază interesele acţionarilor, în lumina mediului actual de business, a profitabilităţii băncii şi a nivelului puternic al capitalului grupului.

Datele legate de dividendul pe 2020 urmează să fie anunţate în februarie 2021, odată cu rezutlatele financiare preliminare.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO