Bănci și Asigurări

Erste are nevoie de inca 1 mld. euro la capital. Actiunile au scazut la Bursa

Erste are nevoie de inca 1 mld. euro la capital. Activele au scazut la Bursa
01.10.2009, 23:18 18

Surpriza ieri dimineata pe bursa de la Viena: pe piata a inceputsa circule informatia conform careia Erste Group, actionarulmajoritar al BCR, are nevoie de inca 1 mld. euro pentruconsolidarea capitalului, dupa ce oficialii bancii austriecesustinusera ca au strans destui bani.

"O majorare de capital o faci sau nu o faci, nu poti doar savorbesti despre ea. Nu exista nicio hotarare in acest sens si nucomentam zvonuri", au declarat pentru ZF reprezentantii Erste.

Nedumerirea investitorilor a fost cu atat mai mare cu cat unoficial al bancii a declarat ca Erste nu intentioneaza saramburseze mai repede ajutorul de stat de 1,2 mld. euro primit laincepul anului de la guvernul austriac, asa cum fac alte banci careau anuntat ca vor cauta bani pe pietele de capital. De altfel,Ministerul Finantelor de la Viena ar urma sa subscrie inca aproape1 mld. euro sub forma de capital hibrid, conform intelegerii cuErste. In numai cateva ore, pretul actiunilor a scazut cu peste 5%,coborand sub 29 de euro.

Surse bancare afirma ca noua majorare de capital avuta in vederede Erste este impusa de cresterea peste asteptari a creditelorneperformante. De aceasta data, Erste va incerca sa faca rost debani de la investitori. Principalul actionar este fundatia ErsteStiftung, cu 31%, iar grupul spaniol La Caixa are 5,1%, cuposibilitatea majorarii participatiei la 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO