Bănci și Asigurări

Epure, Biroul de Credit: Din 4,4 milioane de romani cu credite, 650.000 au restante la plata

Epure, Biroul de Credit: Din 4,4 milioane de romani cu credite, 650.000 au restante la plata
29.10.2009, 00:00 105

Ponderea clientilor care inregistreaza restante se apropieastfel de 15% din numarul total al clientilor de retail aibancilor. Ca volume, restantele au totusi o pondere mult mai mica."Ponderea restantelor in totalul creditelor se situeaza la un nivel care nu este ingrijorator, desia urcat de la 0,96% in octombrie 2008 pana la 2,28% in octombrieanul acesta", spune Serban Epure, directorul general al Biroului deCredit, institutia creata de banci pentru a gestiona date desprepiata creditele acordate persoanelor fizice.

Multi clienti au contractat insa credite la mai multe banci.Spre exemplu, in baza de date a Biroului o persoana esteinregistrata cu credite la nu mai putin de 19 banci. Astfel desituatii au aparut in conditiile in care abia de la sfarsitul lui2007 bancile au inceput sa transmita la Biroul de Credit siinformatii pozitive - date legate de creditele acordateclientilor,indiferent daca acestia inregistreaza restante la plata sau nu.

In prezent, romanii au de rambursat bancilor credite in lei invaloare de 60,2 miliarde de lei (14 miliarde de euro) si credite invaluta in valoare de 62,8 miliarde de lei (14,6 miliarde deeuro).

Ponderea restantelor este mai ridicata in cazul creditelor inlei, urcand de la 1,41% la 2,77% in intervalul octombrie 2008 -octombrie curent. La creditele in valuta ponderea restantelor estemai scazuta, insa deterioarea a fost mai alerta in ultimul an, dela 0,35% la 1,23%.

"In perioada de criza restantele la euro au urcat mai rapid",noteaza Epure. Clientii cu credite in valuta au fost loviti dedeprecierea-soc a cursului de la sfarsitul lui 2008 si inceputullui 2009, euro urcand in doar patru luni cu circa 17%, de la 3,65la 4,3 lei. Cel mai puternic au fost loviti cei care au contractatcredite in 2007, cand euro coborase spre 3,2-3,1 lei.

Creditul de consum este egal impartit in lei si valuta,soldurile fiind aproape egale la putin sub 41 de miliarde de lei.Epure noteaza totusi ca in creditul de consum sunt incluse atatimprumuturi fara garantii, dar si credite de nevoi personalegarantate cu ipoteca. Leii sunt in general preferati la finantarilede consum, spre exemplu creditul acordat pe card (revolving) fiindaproape exclusiv in lei. Soldul este de 13 miliarde de lei pecardurile in lei si de 0,28 miliarde de lei pe cardurile invaluta.

In schimb, creditul ipotecar a fost contractat preponderent invaluta, soldul fiind echivalentul a 20,5 miliarde de lei, fata dedoar 1,9 miliarde de lei, cat reprezina ipotecarele contractate inlei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO