Bănci și Asigurări

Eleni Skoura, ING Bank România: Vedem o cerere cu 50% mai mică la credite ipotecare anul acesta şi 10% mai mică la credite de nevoie personale, la nivel de piaţă. Începem să vedem din nou apetit pentru nevoi personale

ZF Bankers Summit 2023, ziua 2

Eleni Skoura, ING Bank România: Vedem o cerere cu 50%...

Autor: Alex Ciutacu

27.06.2023, 14:23 2923

Cererea pentru credite ipotecare a înregistrat o scădere de aproximativ 50% în prima parte a anului 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la nivel de piaţă, în contextul în care şi numărul tranzacţiilor de pe piaţa imobiliară s-a redus cu circa 20%, a explicat Eleni Skoura, deputy CEO şi head of Retail Banking ING Bank România, în cadrul evenimentului ZF Bankers Summit 2023.

„Vedem o scădere a apetitului de creditare, nu doar la noi, dar şi la nivel de piaţă. Anul acesta a fost o cerere cu circa 50% mai mică la ipotecare şi aproximativ 10% mai mică pentru credite de nevoie personale. Dar pe nevoi personale vedem o revenire, vedem din nou apetit”.

Alte declaraţii:

  • Perioada recentă a fost una a depozitelor, era şi timpul ca acel produs să strălucească. Am pus accent pe a ne remunera clienţii care fac banking cu noi azi, care sunt loiali şi care ne onorează cu salariile lor. Creditarea a continuat în mod prudent, oferim şi produse cu dobândă fixă şi produse cu dobândă variabilă. Am pus accentul pe dobânda fixă, dar clientul trebuie să aibă opţiuni.
  • Adopţia canalelor digitale nu este despre cine e mai rapid, cine e mai lent, pentru că noi am lansat digital onboarding pentru credite în 2016 şi acum toată lumea oferă asta şi unii poate au un pas de proces mai bun decât al nostru. Este un joc de îmbunătăţire continuă şi avem o competiţie foarte bună care face mult efort să ducă piaţa mai departe. Eu sunt foarte mândră de sistemul bancar românesc.
  • Pentru ca piaţa de bancassurance să atingă nivelul pe care îl merită, atât modul în care comunicăm evenimentele acoperite, cât şi procesele de gestionare a daunelor sunt esenţiale. Va fi foarte neplăcut dacă se pierde încrederea în produsele de asigurare. Cred că piaţa merită asiguratori buni şi sprijin credibil pentru clienţi. Înainte să vorbim de o creştere exponenţială a pieţei, este important să ne asigurăm că avem clienţi care ştiu ce cumpără şi că suntem alături de ei atunci când au nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO