Bănci și Asigurări

Egnatia Bank finanteaza un cartier de 15 blocuri in Iasi

20.08.2007, 17:57 35

Grecii de la Egnatia Bank vor finanta un proiect rezidential dezvoltat in centrul Iasiului de Hatzlacha, o companie cu actionariat israelian.
Proiectul "Dream Village", care va include la finalizare 15 blocuri desfasurate pe o suprafata de 25.000 de metri patrati, presupune o investitie totala de 33 mil. euro. Finantarea pentru proiect se va acorda in trepte. Pana acum israelienii au tras o linie de credit de peste 5,3 mil. euro, care a asigurat finantarea achizitiei terenului si constructia primelor trei blocuri din cadrul proiectului. Cele trei blocuri urmeaza sa fie date in folosinta in 2008, insa o parte dintre apartamente au fost deja contractate. Fiecare bloc va avea 55 de apartamente.
"Finantam atat dezvoltarea proiectului, cat si achizitia apartamentelor de catre clientii persoane fizice", a spus pentru ZF Stylianos Sofianos, presedintele bancii. De altfel, majoritatea bancilor care se implica pe piata imobiliara urmaresc astfel de finantari structurate, prin care sustin dezvoltarea proiectului, iar ulterior acorda credite ipotecare cumparatorilor.
Egnatia a mai finantat recent in Moldova si o parte din proiectul centrului comercial dezvoltat de compania Iulius Group in Suceava.
Sofianos spune ca banca are multi clienti importanti in Moldova si vede un potential de afaceri important in aceasta zona. Egnatia, un jucator din al doilea esalon in sistemul bancar local, inaugureaza de altfel saptamana aceasta o sucursala la Iasi, ajungand astfel sa opereze o retea de 13 unitati. Banca este detinuta de grupul elen Marfin-Egnatia, creat prin fuziunea recenta a celor doua institutii. De altfel, filiala locala urmeaza sa isi schimbe numele in a doua jumatate a anului in Marfin Egnatia Bank Romania.
Pe primul semestru, Egnatia Bank a afisat o crestere rapida a profitului, care a urcat la 3,8 mil. euro (inainte de plata taxelor), fata de 1,7 mil. euro, in primul semestru al anului 2006. Pentru intregul an banca asteapta un profit de 5 mil. euro, in conditiile in care in al doilea semestru are programate investitii mai mari, inclusiv in publicitate.
Activele bancii au urcat la aproape 323 mil. euro la jumatatea anului, cu 137% peste nivelul la care se aflau la jumatatea anului trecut. Creditele acordate au facut un salt la 210 mil. euro, fata de 82 de milioane, in iunie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO