Bănci și Asigurări

Egnatia a facut un profit de 1,6 mil. euro

16.08.2006, 18:26 16

Egnatia Bank, una dintre cele mai mici banci din sistem, a inregistrat in primul semestru un profit inainte de taxare de 1,6 mil. euro. In prima jumatate a lui 2005, banca obtinuse un rezultat de 0,67 mil. euro, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS).
Activele Egnatia totalizau la sfarsitul lui iunie 136 mil. euro. Comparativ cu jumatatea anului trecut, activele bancii au crescut cu aproape 45%. "Pana la sfarsitul anului, activele vor depasi 200 de milioane de euro", spune Stilyanos Sofianos, presedintele bancii.
Calculat dupa standardele contabile romanesti (RAS), profitul inainte de taxare a fost in semestrul intai al lui 2006 de 1,22 mil. euro, usor mai mic decat cel inregistrat in prima parte a anului trecut. Soldul creditelor acordate de banca a urcat cu 57% intre iunie anul trecut si iunie curent, ajungand la 82 mil. euro. Depozitele atrase de la clienti au avut o dinamica mai lenta, marcand o crestere cu 50%, pana la 42 mil. lei.
Banca a atras de la inceputul anului finantari de 55 mil. euro, de la actionarul majoritar, grupul elen Egnatia Bank, fondurile fiind destinate sustinerii extinderii retelei, dar si a afacerilor. Pana la sfarsitul lui septembrie banca va deschide sucursale la Brasov, Timisoara si Constanta, astfel ca reteaua sa va numara sase unitati. Pana anul trecut, cand a deschis doua unitati, Egnatia opera doar prin intermediul sucursalei centrale. In planul de dezvoltare este prevazuta deschiderea a inca trei unitati pana la sfarsitul anului, astfel incat reteaua sa ajunga la 9 sucursale. In aceasta toamna Egnatia isi va muta si sediul central intr-o cladire noua construita in piata Charles de Gaule, din Capitala.
Sofianos mai spune ca in perioada urmatoare Egnatia va dezvolta servicii pentru clienti legate de investitiile pe piata de capital. "Vom dezvolta o divizie in cadrul bancii, care va deveni operationala pana la sfarsitul anului. Prin noua divizie, care va fi dezvoltata cu sprijinul bancii-mama, Egnatia va oferi servicii de asset management, private banking, dar si de tranzactionare pe piata bursiera", explica presedintele bancii.
Pe langa banca, grecii de la Egnatia mai au pe piata locala o societate de leasing - Egnatia Leasing - si una imobiliara. Activele societatii de leasing, care a devenit operationala la inceputul anului 2004, au ajuns la sfarsitul primului semestru la 37 mil. euro. Compania avea in iunie un portofoliu de 2.000 de clienti, majoritatea persoane juridice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO