Bănci și Asigurări

Egnatia a facut un profit brut de 1,2 mil. euro in trei luni

Egnatia a facut un profit brut de 1,2 mil. euro in trei luni

Stylianos Sofianos, presedintele Egnatia Bank

05.06.2007, 19:28 36

Egnatia Bank a obtinut in primul trimestru un profit brut de 1,2 mil. euro, cu aproape 17% mai mare decat rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
Fiind parte a grupului financiar elen Egnatia, banca raporteaza rezultatele in conformitate cu standardele internationale (IFRS). Dupa standardele romanesti de contabilitate, profitul brut a fost de 1,33 milioane de euro, in timp ce castigul net a fost de 1,14 milioane de euro, aproape de nivelul inregistrat in 2006.
"Ma astept ca in iunie sa afisam rezultate foarte bune, pentru ca afacerile au mers extraordinar in aprilie si in mai", a spus pentru ZF Stylianos Sofianos, presedinte si director general al Egnatia.
La sfarsitul lui martie, creditele acordate de banca urcasera la aproape 152 de milioane de euro, soldul marcand o dublare comparativ cu nivelul din martie anul trecut.
Depozitele atrase de la clienti au urcat ceva mai incet, cu 57%, pana la aproape 82 de milioane de euro.
Activele Egnatia au inregistrat aproape o dublare, pe fondul expansiunii rapide a creditarii, pana la 252 de milioane de euro. Fata de nivelul de la sfarsitul anului trecut, activele bancii au crescut cu 25 de milioane de euro, respectiv 11%.
Banca bugetase pentru inceputul anului o majorare de capital, care nu a mai fost realizata, dupa ce BNR a ridicat limitarile prin care lega creditarea in moneda straina de nivelul fondurilor proprii.
Egnatia este in plin proces de dezvoltare, urmand sa-si extinda reteaua la 20 de unitati fata de opt, cate opera la sfarsitul anului trecut. Pana la sfarsitul lunii vor fi operationale 12 unitati, iar pentru alte trei locatii au fost deja semnate contractele, a explicat Sofianos.
In semestrul al doilea banca va demara si activitatea de emitere de carduri, fiind luata decizia finala in acest sens.
Egnatia a dezvoltat in ultimii ani si o oferta pentru clientii de retail, in paralel cu extinderea retelei. In prezent, banca are in portofoliu credite imobiliare, pentru nevoi personale garantate cu ipoteca, dar si pentru achizitia de autoturisme.
In paralel, grecii au planuri de a se implica in dezvoltarea de proiecte, fie prin finantari clasice, ori prin participatii la capital, prin intermediul unor vehicule financiare speciale din cadrul grupului.
"Ne-am orientat asupra unor domenii de afaceri asupra carora ne vom concentra, iar acum cautam proiecte", spune Sofianos. In Grecia, grupul Egnatia este implicat intr-un proces de fuziune cu un alt grup elen, Marfin Bank. Dupa finalizarea integrarii celor doua grupuri, asteptata petru aceasta vara, va fi dezvoltata o strategie mai agresiva pentru zona Balcanilor.
Egnatia a devenit mai vizibila pe piata locala in ultimii ani si a castigat teren, dupa ce a reusit sa-si dubleze afacerile de la an la an, plecand insa de la o baza redusa.
La sfarsitul anului trecut, banca se gasea la jumatatea clasamentului, cu o cota de piata de 0,5%.
"Intentionam sa ajungem la 1% din piata pana la sfarsitul anului", spune Cornel Stanescu, director general adjunct al bancii. Stanescu s-a alaturat echipei in aprilie, venind de pe un post similar la Emporiki Bank, de asemenea o filiala locala a unui grup grec.
La Egnatia, el va coordona departamentele de Trezorerie, IT si Operatiuni. Stanescu spune ca vor fi dezvoltate noi produse in cadrul Trezoreriei, insa detaliile nu au fost inca stabilite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO