Bănci și Asigurări

Efectul crizei greceşti dispare treptat: presiunea pe leu scade după trei săptămâni fierbinţi

Efectul crizei greceşti dispare treptat: presiunea pe...

Autor: Liviu Popescu

25.06.2015, 00:04 967
Cursul a scăzut cu un ban în ulti­mele două zile şi a coborât la nivelul de 4,47 lei/euro pentru prima dată după aproape două săptămâni, aceasta fiind prima mişcare mai consistentă de apre­ciere a monedei naţionale după ce leul s-a aflat constant sub presiune în prima jumătate a lunii iunie, pe fondul tensiu­nilor de pe pieţele internaţionale gene­rate de criza grecească.

Analiştii spun că aprecierea leului din ultimele două zile a fost generată de contextul mai optimist legat de situaţia Greciei, care se află în negocieri cu creditorii săi în încercarea de a scăpa de pericolul unui eventual default.

„Aprecierea leului poate fi pusă pe seama ştirilor privind negocierile dintre Grecia şi creditorii externi. O uşoară depreciere a fost determinată de declaraţiile primului ministru grec privind res­pingerea propunerilor Greciei de către creditorii externi, urmată de o revenire ca urmare a unor ştiri conform cărora creditorii internaţionali vor înain­ta guvernului grec o propunere revi­zuită“, a explicat Ciprian Dascălu, eco­nomistul-şef al ING Bank.

Euro se tranzacţiona ieri-dimineaţă pe piaţa interbancară în jurul nivelului de 4,46 lei, dar ulterior cotaţiile au crescut uşor. Euro se apre­cia­se pe 16 iunie până în jurul pragului de 4,8 lei la cursul BNR şi a rămas peste această valoare timp de şase zile consecutiv.

„În aceste zile, pieţele urmăresc şi se tranzacţionează în funcţie de ştirile despre Grecia, înainte de termenul limită pentru plata tranşei către FMI“, a adăugat Dascălu. O tranşă de 1,5 mld. euro din creditul contractat de Grecia de la FMI este scadentă pe 30 iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO