Bănci și Asigurări

Economistul şef al Băncii Transilvania avertizează că vom asista la creşterea treptată a ratei dobânzii în trimestrele următoare

Economistul şef al Băncii Transilvania avertizează că...

Autor: Cristina Bellu

06.04.2017, 10:08 396

Prognoza de intensificare a volatilităţii în sfera fluxurilor internaţionale de capital adresate Europei susţin scenariul unei majorări graduale în trimestrele următoare a ratei de dobândă pe plan intern, este de părere Andrei Rădulescu, senior economist la Banca Transilvania.

“Perspectivele de intensificare a volatilităţii în sfera fluxurilor internaţionale de capital adresate Europei emergente, pe fondul continuării ciclului monetar din Statele Unite, finalului politicii monetare fără precedent din zona euro şi noului ciclu monetar din China, susţin scenariul unei majorări graduale a ratei de dobândă în trimestrele următoare pe plan intern.”, spune Rădulescu.

De asemenea, pe fondul convergenţei inflaţiei spre intervalul ţintit de Banca Naţională, a consolidării ciclului economic post-criză şi a intensificării deficitelor gemene, scenariul macroeconomic central al Băncii Transilvania semnalează posibilitatea demarării ciclului monetar post-criză în 2017 de către BNR.

Ieri, banca centrală a decis menţinerea ratei de dobândă de politică monetară la 1.75% (nivel minim istoric).  De asemenea, BNR nu a modificat nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută ale instituţiilor de credit (acestea situându-se la 8%, respectiv 10%).

“Deciziile de politică monetară au confirmat aşteptările noastre şi ale pieţei financiare. ”, adaugă Rădulescu.

În luarea acestor decizii banca centrală a avut în vedere evoluţia dinamicii preţurilor de consum în linie cu prognoza actualizată în cadrul Raportului trimestrial asupra inflaţiei (emis în luna februarie).

Conform analizei economice a BNR, economia a continuat să crească în perioada recentă, dinamica comerţului cu amănuntul şi redinamizarea producţiei industriale contrabalansând climatul dificil din sfera construcţiilor.

Pe de altă parte, banca centrală notează continuarea creşterii salariilor la un ritm superior productivităţii muncii în industrie, cu impact nefavorabil pentru competitivitatea internaţională. 

Totodată, rezultatele analizei monetare elaborată de BNR indică continuarea ciclului post-criză în sfera creditării, notându-se majorarea ponderii creditului în lei, cu impact pozitiv pentru transmisia politicii monetare, dar şi pentru stabilitatea financiară.

Pe de altă parte, banca centrală atrage atenţia cu privire la riscurile interne şi externe la adresa stabilităţii preţurilor pe termen mediu. 

Din perspectiva internă, comunicatul şedinţei de politică monetară menţionează, în primul rând, deciziile de politică fiscală şi cele din sfera politicii de venituri.

Totodată, BNR atrage atenţia şi la procesul de dereglementare din piaţa energiei, cu impact asupra traiectoriei inflaţiei pe viitor.

În ceea ce priveşte factorii de risc din sfera externă banca centrală subliniază evoluţiile viitoare ale climatului macroeconomic european, regional şi global şi fluctuaţiile din pieţele internaţionale de materii prime.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO