Bănci și Asigurări

Dupa un an de retail, ING Bank are 56 de unitati si 100.000 de conturi

20.07.2005, 18:37 30

ING Bank are in proiect deschiderea a 200 de unitati destinate serviciilor pentru persoane fizice pana la sfarsitul anului viitor, de la cele 56 operationale in prezent, a declarat pentru ZF Paul Prodan, director general adjunct al bancii, responsabil cu operatiunile de retail.

Deocamdata, banca se concentreaza pe acoperirea oraselor cu peste 75.000 - 100.000 de locuitori, urmand ca anul viitor sa intre si in zone turistice sau in locatii mai speciale precum gari sau aerporturi.

La un an de la lansarea acestui tip de servicii, banca a deschis 100.000 de noi conturi prin reteaua de ING Office-uri.

Conceptul de Self''Bank, pe care se bazeaza programul de retail al ING, permite clientilor sa faca operatiuni bancare fara a sta la cozi sau a alerga la banca pentru a prinde deschis.

Masinile cu ajutorul carora sunt realizate tranzactiile sunt disponibile intre orele 7 si 23, interval in care clientii pot sa retraga si sa depuna numerar in lei sau sa efectueze multiple operatiuni - de la transferuri intre conturi si schimburi valutare pana la plati ale facturilor de utilitati - telefon, gaz sau electricitate.

"Succesul conceptului de Self''Bank a depasit asteptarile noastre in privinta numarului de clienti. Mai mult, statisticile arata ca peste o treime din tranzactiile efectuate de clienti au avut loc in afara orelor obisnuite de lucru, respectiv inainte de ora 9 si dupa ora 17, ceea ce demonstreaza ca initiativa noastra de a oferi un program prelungit de lucru a fost foarte bine primita", a declarat Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Bank.

Bancile cu experienta in servicii de retail continua sa fie sceptice in privinta succesului formulei de tipul Self''Bank, insa solutia devine tentanta pentru a fi folosita in paralel cu serviciile clasice, fiind luata in calcul posibilitatea extinderii programului de deservire a clientelei. Astfel, Raiffeisen Bank are un program pilot de dotare a unor unitati cu masini inteligente, care sa ofere, pe langa functiile de bancomat, si servicii de depunere de numerar sau de realizare a unor plati. De asemenea, BCR are in proiect lansarea unui program similar.

Saptamana trecuta, in reteaua ING au inceput sa functioneze patru noi birouri pentru persoane fizice: doua la Braila si doua la Targu-Mures. Astfel, conceptul de Self''Bank adus de banca olandeza pe piata romaneasca este acum disponibil in 56 de locatii din 13 orase: Bucuresti, Craiova, Timisoara, Arad, Cluj-Napoca, Bacau, Brasov, Pitesti, Constanta, Ploiesti, Iasi, Bacau si Targu-Mures.

Paul Prodan spune ca au fost deja semnate contractele pentru deschiderea a inca 19 unitati, astfel incat numarul total al acestora sa ajunga la 75 la sfarsitul lunii septembrie.

Tot in toamna ar urma sa fie lansate si noi produse destinate clientilor persoane fizice. Serviciile de retail reprezinta deja 10% din activitatea bancii.

ING continua si extinderea retelei de unitati care ofera servicii clientilor companii, numarul acestora fiind prevazut sa ajunga la 16 prin deschiderea a inca trei, la Iasi, Sibiu si Arad.

Pachetul de produse va fi completat cu leasingul financiar, iar ulterior se vor adauga scontarile de cecuri, factoringul, derivativele de credit si debitarea directa.

Banca are o abordare de sus in jos, oferind in prima faza mai mult servicii financiare decat credite. In faza actuala, pentru clientii persoane fizice nu sunt disponibile decat credite ipotecare si descoperitul de cont aferent cardului care permite accesul in Self''Bank, cu conditia virarii salariului in contul respectiv.

Dupa formarea unei mase critice de clienti banca intentioneaza sa ofere o gama completa de produse bancare pentru toate categoriile de clientela atat la nivel de firme, cat si pentru populatie. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO