Bănci și Asigurări

După declinul din aprilie şi mai, creditarea corporate în lei s-a redresat în iunie, depăşind şi nivelul din iunie 2019

Băncile de pe piaţa românească au acordat compa­ni­ilor credite noi în lei de 2,3 mld. lei în iunie 2020, peste vo­lu­mele din aprilie şi mai, când creditarea s-a prăbuşit în con­textul blocajului determinat de starea de urgenţă impu­să în urma pandemiei de COVID-19, nivelul credite­lor corporate noi în lei din iunie depăşind şi volumul din iunie 2019, cu 5,4%, după cum reiese din statisticile BNR.

Practic, luna iunie a readus creditarea corporate nouă în lei pe creştere comparativ cu volumul din 2019, după ce în lu­nile aprilie şi mai s-au înregistrat scăderi de circa 29% şi res­pectiv de peste 19% comparativ cu 2019. Şi creditarea de con­sum în lei s-a revigorat în iunie, după prăbuşirea din luni­le de primăvară, însă a rămas cu circa un sfert sub nivelul din iunie 2019.

Creditarea corporate în lei s-a prăbuşit în aprilie, când vo­lu­mul creditelor noi în lei pentru firme a coborât cu 29,5% sub nivelul din aprilie 2019, la 1,96 mld. lei. În luna mai volumul creditelor noi corporate în lei a continuat să sca­dă până la 1,65 mld. lei, fiind cu 19,3% sub nivelul din luna mai 2019.

Pe ansamblul primului semestru din acest an volumul cumulat al creditelor noi corporate în lei a ajuns la 13 mld. lei, în creştere cu 4,2% faţă de S1/2019.

Dobânda medie la creditele corporate noi în lei a oscilat în S1/2020 între 4,89% şi 6,1%, cel mai scăzut nivel fiind în iunie.

 

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.