Bănci și Asigurări

Dunarea Leasing a iesit din afacerea Metropol

29.01.2003, 00:00 118

Compania Dunarea Leasing s-a retras din afacerea Metropol, o companie de asigurari care se afla in administrare speciala de la jumatatea anului trecut din cauza datoriilor neachitate la scadenta.
Actionarii Metropol spun acum ca ar exista un alt investitor interesat, dar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor(CSA) afirma ca n-a primit nici un document care sa ateste intentia altei companii de a investi si ca cel mai probabil Metropol se indreapta spre lichidare. 
Nu este limpede de ce a cazut intelegerea dintre Metropol si Dunarea Leasing, declaratiile celor implicati fiind diferite.
"Actionarul Metropol (fondatorul companiei, un om de afaceri african, Joseph Noupadja-n.red.), cu care am incheiat contractul de cesiune a actiunilor, a reziliat unilateral contractul pe 17 ianuarie. Noi eram gata sa investim banii", spune Radu Gradisteanu, directorul Dunarea Leasing.
De cealalta parte, Joseph Noupadja spune ca Dunarea Leasing "nu a depus suma necesara maririi capitalului social". "Termenul limita impus de CSA pentru pentru marirea capitalului social a fost depasit si s-a constatat ca Dunarea Leasing nu are posibilitatea efectiva de a prelua o companie de marimea Metropol", afirma Noupadja.
Ca urmare a retragerii celor de la Dunarea Leasing, Joseph Noupadja a preluat iarasi 80% din actiunile Metropol.
Pana sa verse suma necesara majorarii capitalului, reprezentantii Dunarea Leasing s-au instalat la conmducerea companiei, dar la inceputul acestui an  s-au retras.
Conform lui Gradisteanu, Metropol are datorii de 3,2 milioane $ si un activ imobiliar de 3 milioane $.
Acum, Noupadja afirma ca se afla in tratative cu o societate romaneasca, All As Brokers SRL, care ar avea in spate o companie americana. Conform lui Noupadja, aceasta firma va da 6 milioane $ pentru 75% din actiunile Metropol.
In schimb, CSA spune ca nu stie de noul investitor.
"La Comisia de Supraveghere n-a ajuns nici un document care sa ateste varsarea banilor. Este foarte proabil ca, in aceste conditii, societatea sa se indreapte spre lichidare", a spus pentru Ziarul Financiar Nicolae Crisan, presedintele CSA.
Noupdja a refuzat sa mai ofere alte amanunte asupra acestei ultimei "sperante" a companiei, dar a admis la randul sau ca daca si de data aceasta preluarea nu se va face, compania pe care o detine se va indrepta spre lichidare.
Intrata anul trecut in incapacitate de plata dupa ce a vandut foarte multe polite de raspundere civila auto si Carte Verde sub pretul pietei, societatea a cautat un partener cu ajutorul financiar al caruia sa supravietuiasca.
Astfel, de-a lungul anului trecut au fost dati ca posibili candidati la preluarea Metropol firma Omniasig, apoi, dupa intrarea in administrare speciala, o societate libaneza, iar apoi o firma a omului de afaceri Cristian Burci.
Pana la urma nimeni nu s-a mai implicat, inclusiv Dunarea Leasing.
Radu Gradisteanu spune insa ca nu renunta la proiectul de a investi pe piata asigurarilor.
"Suntem in negocieri cu cateva companii mai mici de asigurari", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO