Bănci și Asigurări

Dumitru Miron, ASE: Toată economia va fi afectată. Investiţiile vor avea de suferit. Niciun analist nu poate şti ce se va întâmpla de la o oră la alta

Dumitru Miron, ASE: Toată economia va fi afectată....

Autor: Adelina Mihai

24.02.2022, 13:18 262

Starea de tensiune gravă din Ucraina va efecte negative asupra tuturor aspectelor economice unele fluxuri comerciale se vor întrerupe sau reduce foarte mult ca urmare a incertitudinii privind livrările de gaze din Rusia, o să crească preţurile la gaze, la petrol deja a sărit de 100 de dolari barilul, deci creşterea preţului la petrol şi la gaze naturale semnificativă îşi va pune amprenta asupra tuturor preţurilor în general, spune prof. univ. dr. Dumitru Miron de la Facultatea de Relaţii Internaţionale a Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

”Vor fi efecte în lanţ: curs de schimb, rata inflaţiei, reduceri la nivelul exporturilor-importurilor şi mai ales sentimentul care îşi pune amprenta asupra deciziilor de politică economică şi de politică de firmă. Vor stagna investiţii, vor fi amânate unele. Starea aceasta de incertidudine vizează nu numai bursele, ci şi deciziile cotidiene ale firmelor. Impactul economic global, agregat, şi mai ales european, va fi foarte mare”, a spus profesorul Dumitru Miron.

El a mai precizat că investititorii sunt extrem de sensibili la starea de volatilitate, la turbulenţă, la instabilitate.

”În momentul în care apare o sursă, cât de mică, de instabilitate de orice fel se vede imediat. Iar acum nu putem vorbi de o sursă mică de instabilitate, ci de una mare, pentru că pune în antinomie NATO cu Rusia.  Niciun analist nu poate anticipa corect cum vor evolua lucrurile de la o oră la alta. Dacă nu ştii ce se va întâmpla peste câteva ore, cu atât mai puţin faci un plasament investiţional pe câţiva ani. S-ar putea ca investiţiile să se orienteze către zone ceva mai liniştite deocamdată, cum este regiunea Asia-Pacific. Probabil că se vor intensifica acolo investiţiile pentru că tot într-acolo se orientează şi gazele care nu vor mai fi vândute în Europa, se vor îndrepta spre China, spre Asia în general”, a mai spus Dumitru Miron.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO