Bănci și Asigurări

Dragoş Dragoteanu: Ar fi mult mai bine ca băncile să dea credite cu dobânzi ca în UE. Românii s-au saturat să li se testeze rezistenţa la credite cu dobânzi umilitoare

Dragoş Dragoteanu: Ar fi mult mai bine ca băncile să...
26.02.2023, 21:01 13839

Domnule Hostiuc, ne cunoştem de mult şi vă respect pentru analizele pe care le oferiţi de ani de zile mediului de afaceri autohton. Înteleg şi apreciez mult munca depusă pentru a pune la dispoziţia antreprenorilor – şi nu numai - informaţii utile şi pertinente. Însă, îmi permit să nu fiu întotdeauna de acord cu sugestiile prezentate. În acest sens, îndrăznesc să vă combat propunerea din ultimul articol: https://m.zf.ro/opinii/bine-iei-credit-ipotecar-acum-dobanzile-mari-cererea-achizitie-21642007
 

Întreb şi eu, ca simpu antreprenor: oare, românii trebuie să reziste la orice? Aproape 50 de ani de comunism nu ne-au ajuns? Peste 30 de ani de tranziţie neterminată către democraţie sunt prea puţini? După ineficienţa guvernelor nu ne-am călit suficient? În faţa prognozelor greşite ale BNR nu am devenit imuni? De promisiunile neonorate ale clasei politice nu suntem sătui? Stresul cotidian pentru a avea o viata decentă nu se pune? Astea şi multe altele nu înseamnă #rezist? Rezişti, rezişti, dar te mai şi saturi!

D-le Hostiuc, de ce ar mai fi bine să reziste românii la dobânzile umilitoare oferite la credite, când statul le ofera băncilor garanţia unui câştig spectaculos, prin împrumuturile masive şi frecvent accesate? De ce un tânar care n-a plecat (încă) din ţară şi vrea să ia o casă ar trebui să trăiască cu frica de a nu mai putea plăti ratele? Există vreo minimă garanţie a băncilor că peste 5 sau 10 ani dobânzile la credite vor fi ca în UE? Deocamdată sunt de 3-4 ori mai mari!

De ani de zile suntem îndoctrinaţi cu "riscul de ţară". În opinia mea,  o vânătoare de vrăjitoare. Păi, când nu eram în NATO, în UE, când rezerva valutară a BNR era mică, puteam să acceptăm multe. Acum, personal, nu mai vreau să înghit aceleaşi "gogoşi"! A apărut alternativa IRCC şi, ce să vezi !,  a crescut ca un ”Hocus Pocus" la nivelul ROBOR. Deci, s-a anulat varianta mai bună. Avem noi, oamenii simpli, vreo putere de a influenţa eventualele întelegeri ale bancherilor la alternativele mai facile de finanţare, iniţiate de stat? Nu! Dacş mâine statul vine cu un alt indice de referinţă pentru creditele consumatorilor şi acela va ajunge la nivelul ROBOR ?

Atunci, nu văd de ce românii care mai vor credite să nu invite bancherii să se mai gândească şi la debitori, nu numai la acţionari şi la bonus-urile lor. Nouă nu o să ne facă nimeni statuie dacă dorim credite şi rezistăm condiţiilor financiare împovărătoare impuse de bănci. Eu nu mai vreau să iau niciun credit în actualele condiţii, ca să muncesc ca un sclav pe plantaţie pentru a plăti ratele. Ajunge! Sau, dacă greşesc şi vreţi să deveniţi un model de urmat, vă propun să luaţi dvs. un credit la dobânzile actuale, să-l faceţi public şi, poate, mulţi tineri ar rezona cu curajul dvs.

 Nu mă îndoiesc că românii care sunt nevoiţi să ia credite vor lua şi la dobânzile actuale. E dreptul lor şi le doresc succes! Dar, cei care mai vor să şi trăiască, nu numai să supravieţuiască şi să reziste ratelor bancare, s-ar putea să spună "pas", cel puţin momentan. Propunerea dvs. de a lua credite acum e ca şi cum m-aţi trimite la sala de sport să ridic 200 de kg pentru a vedea dacă rezist. Aveţi dreptate, dacă rezist, orice greutate mai mica îmi va părea mai uşoara. În caz că reuşesc, s-ar putea să mă aplaude bancherii, dar eu nu asta îmi doresc. Şi nici nu vreau ca povara unei datorii/greutăţi să-mi transforme viaţa într-un coşmar.

Am prins Revoluţia din 1989, am prins fluctuaţia cursului valutar, am prins inflaţie de peste 100 %,  am prins falimente bancare fără vinovaţi, am prins boom imobiliar artificial, am prins criza din 2008, am prins pandemia, am prins războiul din Ucraina. Am rezistat!  Nu ştiu cât de mult îşi mai doresc românii să reziste la ceva riscant sau care le poate face rău. Poate ar fi binevenit un sondaj de opinie pe tema asta...

Cât priveşte ”creşterea instantanee a preţurilor apartamentelor” - de care aţi pomenit în articol – odată cu scădea dobânzilor, în opinia mea, aceasta este exclusă până nu se încheie războiul din Ucraina şi dobânzile la creditele în lei nu vor coborî sub 5%. Altfel, nu poti să faci nicio afacere în acest domeniu şi nu prea e sănătos să iei credit acum, decât dacă vrei să contribui la creşterea prosperităţii sistemului bancar.

Până una-alta, în 2022, băncile din România au avut un profit record de peste 2 miliarde de euro, dublu faţă de anul 2020. Un vis frumos, devenit realitate, însă, performanţa şi bucuria lor nu cred că ar fi bine să devină coşmarul nostru.

Dragoş Dragoteanu este proprietarul brokerului imobiliar Euroest. Este Certified International Property Specialist


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO