Bănci și Asigurări

Doua banci romanesti, in primele 30 din Europa Centrala si de Est

23.10.2002, 00:00 14

Banca Comerciala Romana (BCR) si Banca Romana pentru Dezvoltare (BRD) se situeaza pe locul al noualea, respectiv 28, intr-un clasament al celor mai mari 100 de banci din Europa Centrala si de Est, inclusiv Rusia, Kazakstan si Ucraina, dupa valoarea ajustata a capitalului propriu, realizat recent de agentia de evaluare financiara Standard & Poor's.
Prima pozitie este ocupata de o institutie financiara din Rusia - Savings Bank of Russian Federation - al carei capital propriu are o valoare ajustata de peste 2,5 miliarde de dolari, iar cea a activelor de 24,4 miliarde de dolari. In cazul BCR, valoarea capitalului propriu este de 700 de milioane de dolari, la active de 3,6 miliarde de dolari, iar in cel al BRD de 249 de milioane de dolari, la active de 1,76 miliarde de dolari.
Valoarea ajustata a capitalului propriu reprezinta totalul capitalurilor proprii, la care se adauga interesele minoritare, fara a include rezerve din reevaluare, fondurile de comert, activele intangibile si investitiile de capital in societati al caror rezultat nu este cuprins in bilantul consolidat al bancii. Clasamentul reuneste institutii bancare din 14 state, dar trei dintre ele, respectiv Rusia, Polonia si Ungaria, sunt tara de origine pentru majoritatea bancilor puternice din regiune.
Locul al doilea in ierarhie revine tot unei banci rusesti - Vneshtorgbank - cu o valoare ajustata a capitalului propriu de 1,8 miliarde de dolari si active de peste sase miliarde de dolari, in vreme ce pe pozitia a treia se regaseste banca poloneza Pekao, cu un capital propriu in valoare de 1,5 miliarde de dolari si active de 17,7 miliarde de dolari.
Restul primelor zece locuri sunt ocupate de Ceskoslovenska Obchodni Banka din Cehia, Bank Przemyslowo-Handlowy PBK, Bank Handlowy w Warszawie si Powszechna Kasa Oszczednosci Bank Polski, toate trei din Polonia, apoi de Komercni Banka din Cehia, Banca Comerciala Romana si Ceska Sporitelna din Cehia, in aceasta ordine.
Banca ungara OTP, care s-a aratat interesata de privatizarea BCR, se situeaza pe locul 13 in clasamentul Standard & Poor's, cu o valoare ajustata a capitalului propriu de 558 milioane de dolari si cu active in valoare de 9,1 miliarde de dolari.
Referitor la ansamblul sistemului bancar din Europa Centrala si de Est, agentia de evaluare financiara remarca imbunatatirea, in ultimul an, a ratingurilor de care beneficiaza institutiile financiare din regiune, comparativ cu alte state emergente sau chiar unele piete mai mature.
Dintre cele 100 de banci incluse in ierarhie, 14 au fost supuse, in ultimul an, unei revizuiri in sens pozitiv a calificativului, iar cinci dintre ele au cunoscut o imbunatatire a perspectivei. Standard & Poor's nu a retrogradat ratingul sau perspectiva nici unei banci in ultimele 12 luni.  
"Recenta tendinta de imbunatatire a calificativelor bancilor din regiune este in contrast cu situatia extrem de proasta din anii '90, cand o mare parte dintre sistemele bancare din Europa Centrala si de Est se aflau in pragul colapsului si, in consecinta, erau supuse unui val de retrogradari", se mai arata in studiul Standard & Poor's.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO