Bănci și Asigurări

Dolarul a inghitit dintr-un foc 637 de lei

04.03.2004, 00:00 17





Banca Nationala a Romaniei (BNR) a intervenit din nou ieri pe piata valutara, pentru a doua sedinta consecutiv, pentru a tempera intarirea si mai mult a monedei nationale fata de euro. Interventia de ieri, mult mai mica ca valoarea decat cea de marti, s-a realizat, potrivit dealerilor, indirect printr-o banca mare dar mai putin activa in mod obisnuit pe piata valutara. In urma unei sedinte de tranzactionare destul de agitate, banca centrala a calculat ieri un curs de 39.793 lei pentru un euro, fata de 39.843 lei in urma cu o zi, in timp ce dolarul a urcat rapid la 32.780 lei fata de 32.143 lei marti.



Evolutia monedei americane pe piata de la Bucuresti a fost direct influentata de miscarile de pe pietele externe acolo unde dolarul a atins ieri valoarea maxima fata de euro inregistrata in ultimele trei luni, respectiv un euro a fost cotat chiar la 1,2115 dolari.



"Bancile au cam fost luate prin surpindere de prezenta bancii centrale pe piata, si asta in contextul in care pe de o parte, euro scadea afara vizibil si exista loc pentru o miscare de aceeasi amplitudine si la noi, dar si pentru ca nu mai departe de doua zile oficialii bancii centrale lasau sa se inteleaga ca politica de curs pe care o va promova BNR este mai degraba de a face leul mai atractiv", spune un dealer.



Valoarea cumpararilor de valuta a fost estimata de dealeri in jur de 15 mil. euro.



Primele tranzactii pe piata valutara de la Bucuresti s-au facut ieri la 39.680/39.710 lei/euro si de la acest nivel treptat s-a atins minimul zilei in 39.630/39.660 lei/euro, nivel la care, potrivit dealerilor, au aparut si primele ordine de cumparare de valuta lansate in piata de banca centrala. Maximul zilei s-a atins in 39.820/39.850 lei/euro. Pe finalul sedintei ultimele tranzactii se faceau la 39.730/39.760 lei/euro.



"Persista un fenomen de vanzare de euro. Poate si pentru ca cei care au mizat pe moneda europeana in ultimele luni au inteles ca nu se mai poate specula cu atat usurinta volatilitatea cursului leu/euro si se gandesc acum sa scape de euro. Asta si pentru ca leul ofera in aceasta perioada castiguri net superioare", mai spune un dealer.



Pe piata monetara marea parte a tranzactiilor s-au facut la dobanzi de 21/22%, volumele fiind totusi extrem de reduse.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO