Bănci și Asigurări

Dobanzile reduse la minim tin cursul pe loc

19.07.2007, 18:10 12

Euro a stationat ieri pentru a treia zi consecutiv sub cota de 3,13 lei, pe fondul unui volum mai redus al tranzactiilor si al dobanzilor foarte scazute pe piata monetara. BNR a calculat un curs de 3,1289 lei pentru un euro, in urcare cu 0,04 bani fata de nivelul din ziua precedenta.
Jucatorii se asteptau ca piata sa incerce testarea cotei de 3,125 lei, insa mentinerea dobanzilor de pe piata interbancara la niveluri minime a eliminat o asemenea ipoteza.
Analistii apreciaza ca este probabil ca evolutia cursului sa se stabilizeze pentru o perioada in jurul paritatii de 3,13 lei pentru un euro, in conditiile in care presiunea intrarilor de capitaluri de tip speculativ s-a atenuat la nivelul intregii regiuni.
Timp de doua saptamani analistii au suspectat BNR de interventii indirecte pe piata pentru temperarea aprecierii si nici dezmintirea economistului-sef Valentin Lazea nu a fost considerata convingatoare.
Intreruperea trendului de apreciere accelerata a leului a survenit si in contextul unui nou episod de prabusire a dobanzilor pe piata monetara interbancara pana la niveluri minime de 0,5/1,5% la depozitele pe o zi, respectiv 2/4% pentru scadenta la o saptamana, ceea ce a descurajat interesul speculatorilor pentru leu.
BNR a revenit la strategia decuplarii dobanzilor practicate in operatiunile de piata de dobanda de politica monetara, care oricum era perceputa drept un semnalizator slab la nivelul pietei. Banca centrala a procedat similar la sfarsitul anului trecut, cand a admis ca pentru a atenua presiunile de apreciere a leului a hotarat sa reduca atat dobanzile practicate, cat si volumele de lichiditati absorbite de pe piata.
De data aceasta BNR a mers chiar mai departe, schimband si instrumentul de operare: a inlocuit depozitele atrase la o luna cu dobanda fixa, respectiv cu rata dobanzii de politica monetara, cu depozite la doua saptamani si dobanda variabila, rezultata din licitatia la care participa bancile.
Luni, BNR a atras de la banci 3 miliarde de lei la o rata de dobanda medie de 5,31%, cu peste 1,5 puncte procentuale sub dobanda de politica monetara, insa chiar si in urma acestei operatiuni dobanzile interbancare au ramas la niveluri minime. Pana acum au fost realizate doua astfel de operatiuni. Ceea ce initial era luat de unii jucatori drept o adaptare episodica a modalitatii de operare a BNR pentru evitarea unor noi crize de lichiditate pe piata devine un nou cadru prin care banca centrala intelege sa realizeze un "control al lichiditatii adecvat".
Decizia BNR, neexplicata oficial, a antrenat inclusiv speculatii legate de posibilitatea ca noua dobanda de politica monetara a BNR sa devina rata la doua saptamani, in conditiile in care banca centrala pare sa fi abandonat operatiunile la o luna. Dobanda de politica monetara de 7% nu se mai regaseste pe piata decat ca plafon maxim pentru ratele la care BNR poate atrage bani de pe piata, relevanta nivelului de 7% in privinta strictetii politici monetare fiind din nou redusa la minim.
Consiliul de Administratie al BNR se reuneste marti, 31 iulie, pentru o noua evaluare de politica monetara, ramanand de vazut daca va avea loc o apropiere intre dobanda nominala de politica si ratele efective din operatiunile de piata.
Ratele de dobanda pe piata monetara ar putea fi usor revigorate astazi, in conditiile in care Ministerul Finantelor urmeaza sa redeschida licitatia de obligatiuni de stat cu scadenta la zece ani, cu o suma anuntata de 100 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO