Bănci și Asigurări

Dobânzile monetare se calmează: costul leilor a ajuns la minimul ultimelor două luni

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Ciprian Botea

22.10.2014, 00:00 469

Indicatorul Robor la 3 luni, utilizat de bănci ca referinţă pentru costul creditelor de retail în lei, a scăzut cu un sfert de punct procentual în ultima săptămână şi a ajuns la 2,5% pe an, adică minimul ultimelor două luni. Dobânda Robor la 3 luni nu mai fusese pe palierul de 2,5% pe an de la începutul lunii august.

Dobânzile crescuseră cu circa un punct procentual din august până în septembrie şi ajunseseră la un maxim de 3,1% pe an la finalul lunii trecute. Astfel, scăderea din ultimele trei săptămâni a ajuns la peste o jumătate de punct procentual. O diferenţă de o jumătate de punct procentual la un credit ipotecar de valoare medie înseamnă o diferenţă de circa 50-60 de lei a ratei lunare. Creşterea dobânzii Robor din august şi septembrie fusese antrenată de o diminuare subită a lichidităţii din piaţă.

Creşterea Robor a fost temperată de intervenţiile BNR, care a furnizat lichiditate băncilor prin trei operaţiuni repo începând de la jumătatea lunii septembrie. La operaţiunile repo băncile primesc lichiditate pentru care garantează cu titlurile de stat deţinute în portofoliu. Şi decizia de continuare a politicii de relaxare monetară a avut impact asupra scăderii Robor.

La finalul lunii septembrie, dobânda-cheie la lei a scăzut la un minim de 3% pe an, iar rezervele minime la pasivele în lei au scăzut de la 12% la 10%, ceea ce a avut un impact direct asupra lichidităţii din sistemul bancar. Dacă dobânzile interbancare au trecut printr-o perioadă de volatilitate, cursul leu/euro s-a stabilizat în ultimele două luni, după mai multe episoade de volatilitate înregistrate de la începutul anului. Cursul s-a lipit practic de pragul de 4,4 lei/euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO