Bănci și Asigurări

Dobanzile mici opresc aprecierea leului

19.06.2008, 19:26 15

Leul a pierdut ieri teren in fata euro, decuplandu-se astfel de evolutia celorlalte monede din regiune, in conditiile in care dobanzile au coborat sensibil pe piata monetara, pe fondul acumularii unui exces de lichiditati.
BNR a calculat ieri un curs de 3,6629 lei pentru un euro, cu 0,17 bani peste nivelul precedent. Si dolarul a inregistrat o apreciere, urcand cu 0,45 bani, pana la 2,3660 lei.
"Dobanzile mici au impiedicat leul sa se aprecieze, in ton cu regiunea. Pe de alta parte, se resimte si o cerere importanta de valuta din partea clientilor locali", a comentat Ciprian Dascalu, trader la Millennium Bank. Euro era tranzactionat ieri dupa-amiaza la 3,6650/3,6680 lei, in crestere fata de nivelurile de sub 3,66 lei, la care se gasea marti seara. Pe piata monetara dobanzile pentru depozitele pe o zi au continuat sa coboare, ajungand la 6,5%-7% pe an, semnificativ sub nivelul ratei de politica monetara a BNR, de 9,75% pe an. Dealerii spun ca excesul de lichiditate a fost alimentat de o crestere a cheltuielilor efectuate de Ministerul Economiei si Finantelor, si asteptau ieri o licitatie extraordinara din partea BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO