Bănci și Asigurări

Dobanzile la lei au urcat spre 14% pe piata monetara

Dobanzile la lei au urcat spre 14% pe piata monetara

Click pentru imaginea marita

16.03.2007, 19:52 19

Dobanzile pe piata monetara au urcat ieri brusc la niveluri de 12% chiar 14% pe an, de la niveluri de 8% in zilele precedente, dupa ce bancile au ramas fara lichiditati pe termen scurt.
Cresterea dobanzilor coincide cu apropierea sfarsitului perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii, ceea ce ar putea aduce o cerere mai mare de lichiditati din partea jucatorilor care nu si-au acoperit pana acum cerintele de rezerve.
Dobanzile au urcat intr-un ritm alert, dupa ce ieri toti jucatorii au inceput sa plateasca mai mult pentru a-si asigura lichiditati. Si jucatorii straini au atras mai agresiv fonduri in lei in ultima vreme, inclusiv pentru a finanta investitii in titlurile emise de Ministerul Finantelor.
Pe de alta parte, BNR a vandut ieri certificate de depozit la trei luni in valoare de 200 de milioane de lei (nivelul anuntat din ziua precedenta). Dobanda medie a urcat la 7,98% pe an, cu un punct procentual peste nivelul din februarie. Atunci BNR vanduse CD in valoare de 3 miliarde de lei, iar dobanda maxima acceptata fusese de 7,47% pe an.
"Dobanzile ar putea sa ramana la aceste niveluri pana la sfarsitul perioadei de rezerva. La nivelul de 14% ar trebui sa apara o plafonare, intrucat exista alternativa finantarii prin credit lombard de la BNR", spune Dorin Badea, director Trading Global Markets la Bancpost. Banca centrala ofera o facilitate de refinantare pe o zi (credit lombard) la o dobanda de 14% pe an, insa bancile comerciale trebuie sa garanteze cu active eligibile (titluri de stat sau alte active admise de BNR) pentru aceste sume.
Dobanzile pentru scadentele scurte urcasera la niveluri apropiate de cel al dobanzii de politica monetara (8% pe an) inca de la sfarsitul lui februarie, cand a inceput actuala perioada de constituire a rezervelor minime obligatorii.
Desi BNR a mentinut politica de sterilizare aparent partiala in ultimele saptamani, dobanzile pe piata nu au mai coborat. La licitatia organizata la inceputul acestei saptamani BNR a atras depozite pe o luna in valoare de un miliard de lei, reprezentand insa numai 31% din ofertele inaintate de banci.
In aceste conditii devine evident ca dealerii au supralicitat la inceputul saptamanii, in conditiile in care dupa numai trei zile piata a ramas fara lichiditati. Leul a castigat ieri teren in fata euro, dupa doua zile consecutive de depreciere. Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis in cotatii de putin peste 3,37 lei pentru un euro, preluand miscarea celorlaltor monede din regiune, care inregistrasera aprecieri. In prima parte a zilei euro a coborat pana la un minim de 3,3630/3,3650 lei. Ulterior piata s-a echilibrat, cotatiile urcand usor pana la 3,3680/3,37 lei pentru un euro.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3722 lei, cu 0,88 bani mai putin decat in ziua precedenta. Dolarul a pierdut 0,89 bani, coborand la 2,5534 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO