Bănci și Asigurări

Dobânda la titlurile de stat pe şase luni a scăzut la 5,06%, un nou minim istoric

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

27.03.2012, 00:00 58

Ministerul de Finanţe a vândut ieri certificate de trezorerie cu scadenţa la şase luni de 300 milioane lei, la un randament de 5,06%, cea mai redusă dobândă plătită vreodată la împrumuturile în lei de pe piaţa internă.

BNR a redus, la începutul lunii februarie, rata dobânzii de politică monetară cu 0,25 puncte procentuale, la un nou minim istoric, de 5,5% pe an. La operaţiunea din luna februarie pentru o maturitate similară, randamentul a coborât pentru prima dată sub rata de politică monetară, la 5,22% pe an.

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR şi disponibile din aprilie 2005, cel mai scăzut randament mediu anterior, de 5,74%, a fost plătit de Ministerul de Finanţe în aprilie 2010. Valoarea programată a licitaţiei de luni a fost de 300 milioane lei, iar băncile au subscris titluri de 1,65 miliarde de lei.

Finanţele au programat pentru luna martie şapte licitaţii pentru vânzarea de obligaţiuni şi titluri de stat, prin care vrea să atragă 5 miliarde de lei, valoare similară cu programul din februarie, dar cu 3,3 miliarde de lei sub suma efectiv împrumutată. Trezoreria a atras şi în această lună mai mult decât a anunţat, respectiv 7,86 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO