Bănci și Asigurări

Dobânda la titlurile de stat a ajuns la un nou minim istoric, apropiindu-se de 5%

Dobânda la titlurile de stat a ajuns la un nou minim istoric, apropiindu-se de 5%

Foto Shutterstock

Autor: Claudia Medrega, Monica Juganaru - Mediafax

10.04.2012, 00:03 931

Ministerul Finanţelor a vândut ieri certificate de tre­zo­re­rie cu scadenţa la un an în valoare de un miliard de lei, exact su­ma programată, la un randament mediu de 5,02%, repre­zentând un nou minim istoric.

Randamentul la titlurile de stat continuă astfel trendul de scă­dere, care s-a accentuat pe măsură ce BNR a redus do­bânda de politică mone­tară până la 5,25% pe an. Relaxarea po­liticii monetare şi injecţiile de lichiditate efec­tuate de banca centrală au ajutat la îmbu­nătăţirea con­diţiilor de lichi­ditate pe piaţa mo­netară şi la reducerea costurilor.

Randamentele la titlurile de stat au coborât în cazul certificatelor de trezorerie sub rata dobânzii-cheie încă de la finalul lunii februarie.

Cel mai scăzut randa­ment mediu anterior, de 5,06%, a fost plătit de Minis­terul Finan­ţelor anul acesta în luna mar­tie, la certificatele cu sca­denţa la şase luni, potrivit statisticilor publicate pe site-ul BNR.

Şi ieri Ministerul Fi­nan­ţelor s-a ţinut de pa­rametrii programaţi ai li­citaţiei, în­cer­când să dea mai multă greutate sem­na­lelor transmise pieţei prin prospectele de emi­siune. O asemenea orien­tare a fost de mai multe ori solicitată dinspre zona băn­cilor, Trezoreria sta­tului fiind acuzată de in­consecvenţă în politica de finan­ţare prin titluri de stat atât timp cât înre­gis­tra deviaţii aproape con­stan­te de la programele de emisiune anunţate pe­rio­dic sau înaintea fie­cărei licitaţii.

Bogdan Drăgoi, mi­nistrul finanţelor, a ex­plicat că prin împrumu­ta­rea unor sume mai mari Fi­nan­ţele au făcut "pre­fi­nan­ţare" pentru a profita de trendul descendent al ran­damentelor şi a evita să mai pice în capcana unor con­juncturi de piaţă nefa­vo­rabile şi a indicat că această abordare ar putea fi menţinută atât timp cât do­bânzile con­tinuă să scadă.

Iar Finanţele au profi­tat de randamentele în scă­dere şi au împrumutat de la începutul anului 29,36 mld. lei pe piaţa locală.

În trimestrul al doilea, Ministerul Finanţelor vrea să împrumute între 12 şi 14 mld. lei prin emi­siuni de titluri de stat pe piaţa internă, de două ori mai puţin decât suma atrasă în primele trei luni ale anului.

Pentru luna aprilie, Trezoreria a programat şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat în valoare de 4,25 mld. lei, cei mai mulţi bani urmând să fie împrumutaţi prin cinci emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă de 2, 4, 5 şi 15 ani. Ministerul a avut programată doar o licitaţie pentru vânzare de certificate de trezorerie.

Următoarea licitaţie este programată joi, când Finanţele vor să împrumute 800 milioane lei, prin obligaţiuni la doi ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO