Bănci și Asigurări

Dobanda la obligatiunile pe cinci ani ramane 7,2% pe an

04.05.2007, 19:11 17

Ministerul Economiei si Finantelor a vandut ieri obligatiuni de tip benchmark pe cinci ani, in valoare de 113 milioane de lei (34 mil. euro), la un randament de 7,2% pe an.
Volumul anuntat al emisiunii a fost de 700 de milioane de lei, iar cererea din partea investitorilor a depasit 1,54 mld. lei (465 mil. euro). Cu toate acestea, statul a atras numai o mica parte din suma anuntata, in conditiile in care investitorii au cerut un randament mai mare pentru aceste titluri.
Ca si la licitatiile trecute, statul a prestabilit un cupon de 6,5% pentru aceste titluri. Astfel, licitatia s-a derulat dupa pretul de achizitie, iar ofertele de cumparare la un pret mai mic de 97,19% fata de valoarea nominala au fost respinse.
Bancile au cumparat obligatiuni de 102 milioane de lei in nume si cont propriu, alte 1,5 milioane fiind plasate in contul clientilor.
Randamentul pe care statul a acceptat sa-l plateasca a scazut usor fata de licitatia din aprilie, cand a fost de 7,21%. Statul a vandut pentru prima data anul acesta obligatiuni pe cinci ani in martie, obtinand atunci un randament de 7%.
Inca de luna trecuta emisiunile de titluri au fost plasate doar partial, in conditiile in care statul nu a acceptat sa plateasca dobanzi mai mari. Lichiditatea pe piata monetara a scazut insa sensibil in ultima perioada pe piata interbancara, inclusiv ca urmare a imprumuturilor substantiale atrase de Finante.
Luna aceasta vor mai fi organizate trei licitatii pentru titluri de stat, cu o valoare cumulata de 700 de milioane de lei.
Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a aratat insa recent ca statul ar putea sa renunte la emisiunile de titluri, daca bancile vor presa in continuare pe cresterea dobanzilor. In aceste conditii, piata ar ramane in continuare fara un reper de pret pentru scadentele lungi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO