Bănci și Asigurări

Dobanda fixa nu mai incurajeaza economisirea prin certificate de depozit

07.06.2006, 00:00 30

Certificatele de depozit in lei, unul din putinele instrumente de economisire oferite de piata bancara, au cazut in dizgratia clientilor incepand din toamna trecuta, soldul plasamentelor coborand cu peste 30% in lei potrivit datelor BNR.

Daca in octombrie 2005 bancile vandusera certificate in valoare echivalenta de aproape 750 mil. euro, valoarea lichiditatilor astfel atrase a coborat la circa 560 de milioane de euro la sfarsitul lunii aprilie 2006.

Pana anul acesta, certificatul de depozit era singurul instrument de economisire cu dobanda fixa, chiar pentru scadente de un an. De asemenea, produsul beneficiaza in continuare de avantajul comisionului zero la retragerea sumei investite, spre deosebire de depozitele la termen clasice, unde comisionul poate ajunge la 0,5%.

Cu toate acestea, nu toate bancile sunt interesate de promovarea acestui tip de produs. In timp ce BCR a incercat sa-l faca mai atractiv prin dobanzi chiar mai ridicate decat cele oferite la depozitele la termen, banci de retail mari precum Raiffeisen si Bancpost nu au un astfel de produs in portofoliu.

De asemenea, la BRD, certificatul de depozit este un produs cu acces restrictiv, dat fiind ca suma minima care poate fi investita este de un miliard de lei vechi.

In primavara, BCR a lansat certificate depozit cu scadenta pana la doi ani, cu o dobanda fixa de 7,25% pe an, in incercarea de a incuraja economisirea pe termen mai lung, insa intre timp oferta a fost retrasa, astfel ca scadenta maxima este acum de un an, la o dobanda fixa de 6,75% pe an. La depozitul la termen cu aceeasi maturitate, dobanda este de 7,5% pe an, insa aceasta poate cobori oricat intre timp, in functie de piata si de politica bancii.

Printre bancile care vand certificate de depozit ca instrumente de economisire se numara Alpha Bank, Banca Tiriac si Banca Romaneasca.

Alpha Bank vinde asa-numite "certificate de depozit cu cupoane", pentru care ofera o dobanda fixa de 7,25% pe an pentru maturitatile de 9 si 12 luni. Certificatele pot fi rascumparate si inainte de scadenta, la orice unitate a bancii si fara comision de retragere.

In schimb, Banca Romaneasca aplica un comision in cazul rascumpararilor de la alta unitate decat cea emitenta. In ultima perioada, unele banci au inceput sa ofere si depozite la termen cu dobanda fixa. Majoritatea bancilor inregistreaza insa in continuare excedente de lichiditate, astfel ca nu sunt interesate de atragerea unor sume mai mari de pe piata prin plata unor dobanzi semnificativ real pozitive.

Pentru anul acesta, BNR prognozeaza o rata a inflatiei de 6,8%, ceea ce face dobanzile oferite de multe banci precum BRD si Raiffeisen sa fie real negative.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO