Bănci și Asigurări

Directorii de investitii din pensii spun ca vom vedea randamente mai mici anul acesta

Directorii de investitii din pensii spun ca vom vedea randamente mai mici anul acesta
12.01.2010, 00:00 23

Fondurile de pensii private, care administreaza active nete deaproape 2,6 mld. lei, ar putea inregistra anul acesta castiguri subcele din 2009, in conditiile in care randamentele titlurilor destat si ale obligatiunilor corporative scad, iar asteptarile cuprivire la evolutia bursei nu sunt foarte optimiste, spundirectorii de investitii ai administratorilor de pensii.

In 2009 fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) auinregistrat un ran dament de 17,7%, iar cele facultative (pilonulIII) - de 15,8%, principalele instrumente de investitii fiindtitlurile de stat, obligatiunile corporative si actiunile.

"Va fi un an greu din punctul de vedere al randamentelor. Dacaproblemele la nivel macroeconomic continua, s-ar putea ca Bursa sanu performeze foarte bine. In a doua jumatate a anului trecut Bursaa crescut datorita unor asteptari de iesire din criza, care nu s-auadeverit. Acum ne asteptam la cresteri de somaj, iar inflatia s-arputea sa nu evolueze asa cum se asteapta BNR, ceea ce va influentanegativ Bursa", considera Dorin Boboc, directorul de investitii alAllianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza un fondobligatoriu cu peste 1,25 milioane de participanti si doua fondurifacultative cu 44.200 de clienti.

In cursul anului trecut fondurile si-au crescut treptatexpunerea pe actiuni listate. Daca la inceputul lui 2009 acesteareprezentau doar 1,7% din investitiile fondurilor de pensii obligatorii, spre sfar situl anului ponderea lor a urcat la circa9%.

"Evolutia Bursei va fi mai volatila anul acesta si va ofericresteri mai mici decat in 2009. Pentru ca ne aflam dupa o perioadasustinuta de crestere a burselor, iar acum este asteptata ocorectie, m-as astepta ca strategia de investitii in actiuni sa fiemai precauta. Performanta fondurilor de pensii va fi buna, dar nula fel ca anul trecut", explica Radu Craciun, directorul deinvestitii al Eureko Pensii, care administreaza un fond obligatoriucu aproape 336.000 de clienti si un fond de pensii facultative cu2.200 de clienti lansat recent.

Fondurile de pensii vor castiga mai putin si din plasamentele intitluri de stat, principalul lor instrument de investitie, cu opondere de peste 60% in activul total.

"Odata cu scaderea dobanzii de politica monetara a BNR scade sidobanda la lei, ceea ce va trage in jos randamentul instrumentelorcu venit fix. Aceasta inseamna ca vom plasa contributiile noi larandamente mai reduse", afirma Boboc de la Allianz-Tiriac. Astfel,daca la inceputul lui 2009 randamentele titlurilor de stat seridicau la 11-12% pe an, in prezent acestea au coborat sub pragulde 10%.

"Randamentele titlurilor de stat sunt in scadere accentuata, iarobligatiunile corporative ofera dobanzi in scadere fata de anultrecut. Performanta reala a fondurilor de pensii s-ar putea sa fiela fel ca in 2009, avand in vedere asteptarile de scadere ainflatiei", spune directorul de investitii al Eureko.

Potrivit ultimelor statistici, in 2009 rata inflatiei s-aridicat la 4,65%, iar tinta Bancii Nationale pentru anul acesta esede 3,5%. "Ma astept ca anul acesta administratorii de pensii sa seorienteze spre pietele externe, deoarece activele foarte mari alefondurilor de pensii si lichiditatea redusa a bur sei locale ne vorcrea probleme", adauga Craciun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO