Directorii de investitii din pensii spun ca vom vedea randamente mai mici anul acesta

Autor: Angela Placinta 12.01.2010

Titlurile de stat, actiunile si obligatiunile corporative - principalele instrumente in care investesc fondurile de pensii - vor avea randamente mai reduse anul acesta, ceea ce va trage in jos si castigurile fondurilor de pensii.



Fondurile de pensii private, care administreaza active nete de aproape 2,6 mld. lei, ar putea inregistra anul acesta castiguri sub cele din 2009, in conditiile in care randamentele titlurilor de stat si ale obligatiunilor corporative scad, iar asteptarile cu privire la evolutia bursei nu sunt foarte optimiste, spun directorii de investitii ai administratorilor de pensii.

In 2009 fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au inregistrat un ran dament de 17,7%, iar cele facultative (pilonul III) - de 15,8%, principalele instrumente de investitii fiind titlurile de stat, obligatiunile corporative si actiunile.

"Va fi un an greu din punctul de vedere al randamentelor. Daca problemele la nivel macroeconomic continua, s-ar putea ca Bursa sa nu performeze foarte bine. In a doua jumatate a anului trecut Bursa a crescut datorita unor asteptari de iesire din criza, care nu s-au adeverit. Acum ne asteptam la cresteri de somaj, iar inflatia s-ar putea sa nu evolueze asa cum se asteapta BNR, ceea ce va influenta negativ Bursa", considera Dorin Boboc, directorul de investitii al Allianz-Tiriac Pensii Private, care administreaza un fond obligatoriu cu peste 1,25 milioane de participanti si doua fonduri facultative cu 44.200 de clienti.

In cursul anului trecut fondurile si-au crescut treptat expunerea pe actiuni listate. Daca la inceputul lui 2009 acestea reprezentau doar 1,7% din investitiile fondurilor de pensii obli gatorii, spre sfar situl anului ponderea lor a urcat la circa 9%.

"Evolutia Bursei va fi mai volatila anul acesta si va oferi cresteri mai mici decat in 2009. Pentru ca ne aflam dupa o perioada sustinuta de crestere a burselor, iar acum este asteptata o corectie, m-as astepta ca strategia de investitii in actiuni sa fie mai precauta. Performanta fondurilor de pensii va fi buna, dar nu la fel ca anul trecut", explica Radu Craciun, directorul de investitii al Eureko Pensii, care administreaza un fond obligatoriu cu aproape 336.000 de clienti si un fond de pensii facultative cu 2.200 de clienti lansat recent.

Fondurile de pensii vor castiga mai putin si din plasamentele in titluri de stat, principalul lor instrument de investitie, cu o pondere de peste 60% in activul total.

"Odata cu scaderea dobanzii de politica monetara a BNR scade si dobanda la lei, ceea ce va trage in jos randamentul instrumentelor cu venit fix. Aceasta inseamna ca vom plasa contributiile noi la randamente mai reduse", afirma Boboc de la Allianz-Tiriac. Astfel, daca la inceputul lui 2009 randamentele titlurilor de stat se ridicau la 11-12% pe an, in prezent acestea au coborat sub pragul de 10%.

"Randamentele titlurilor de stat sunt in scadere accentuata, iar obligatiunile corporative ofera dobanzi in scadere fata de anul trecut. Performanta reala a fondurilor de pensii s-ar putea sa fie la fel ca in 2009, avand in vedere asteptarile de scadere a inflatiei", spune directorul de investitii al Eureko.

Potrivit ultimelor statistici, in 2009 rata inflatiei s-a ridicat la 4,65%, iar tinta Bancii Nationale pentru anul acesta ese de 3,5%. "Ma astept ca anul acesta administratorii de pensii sa se orienteze spre pietele externe, deoarece activele foarte mari ale fondurilor de pensii si lichiditatea redusa a bur sei locale ne vor crea probleme", adauga Craciun.