Bănci și Asigurări

Diosi, seful OTP: Vrem subventii de stat la dobanzile pentru IMM

Diosi, OTP: Vrem subventii de stat la dobanzile pentru IMM

Laszlo Diosi, seful OTP Romania

18.02.2009, 18:01 26

Firmele mici au probleme cu finantarea pe fondul dobanzilor foarte ridicate la creditele in lei si statul ar trebui sa intervina, prin asigurarea de subventii de dobanda prin intermediul tuturor bancilor, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.

"Este foarte bine ca statul a capitalizat CEC si Eximbank. Dar ar trebui sa primeasca si celelalte banci ceva. Guvernul ar trebui sa ofere subventii de dobanda", sustine Diosi.
OTP Bank este filiala celui mai mare grup financiar din Ungaria, insa bilantul sau local este destul de modest, de 1,37 miliarde de euro la decembrie.
Seful OTP Bank Romania spune ca bancile au nevoie de lichiditati, iar simpla oferire de garantii de catre stat (prin intermediul fondurilor de garantare sau al Eximbank, n. red.) nu va putea rezolva problema.
El subliniaza ca dobanzile la depozite raman foarte ridicate, la fel si cele de pe piata interbancara, unde indicatorul ROBOR oscileaza in jurul nivelului de 15% pe an. In aceste conditii, costul creditelor in lei pentru companii urca la circa 25% pe an, un nivel prea mare pentru a fi sustenabil pentru o firma de dimensiuni reduse. De asemenea, el spune ca din cauza deprecierii continue a leului clientii asteapta pana la 30 de zile o rata de schimb mai favorabila pentru a-si plati ratele.
"Ne-am pregatit cu un program de ajutare a clientilor care ajung in dificultate. Anul acesta avem deja cazuri, desi in 2008 nu prea au existat."
Mai multi bancheri si inclusiv guvernatorul Mugur Isarescu au aratat in ultima vreme ca dobanzile la creditele in lei au urcat foarte mult, miscarea aparand pe fondul competitiei puternice dintre banci pentru atragerea de fonduri de pe piata locala.
Laszlo Diosi spune ca OTP nu are presiuni pe partea de finantare, majoritatea fondurilor atrase de la grup fiind contractate pe termen de cinci ani (fata de anul trecut) si fara clauze de rambursare anticipata. "Ca baza pentru cresterile ulterioare, vrem sa ne concentram mai mult pe fondurile atrase pe plan local. Ne-am planificat o crestere cu 10% pe creditare in 2009, care ar trebui sa fie acoperita prin depozite", spune Diosi. In prezent, soldul creditelor acordate de banca este de doua ori mai mare decat cel al depozitelor atrase. La nivelul sistemului, raportul credite/depozite este de circa 130%.
Dupa ce OTP a obtinut in 2008 un profit de 0,5 mil. euro, fiind astfel primul an cu castig de la intrarea pe piata in 2005, Diosi spune ca anul acesta rezultatul ar trebui sa creasca substantial. El a aratat ca profitul s-ar putea ridica la circa 10 milioane de euro. Ferenc Bakk, directorul adjunct al bancii care coordoneaza creditarea si administrarea riscurilor, spune ca in a doua jumatate a anului calitatea portofoliului de credite s-ar putea deteriora, ponderea neperformantelor urmand sa ajunga la 10%, de la 6,8% in decembrie.
Potrivit metodologiei interne, OTP incadreaza in clasa creditelor neperformante orice imprumut care inregistreaza o intarziere mai mare de o zi la plata ratei. Metodologia nu este insa unitara, BNR incadrand aici creditele cu restante mai vechi de 60 de zile.
Seful riscului de la OTP explica majorarea provizioanelor din trimestrul al patrulea din 2008 prin schimbarea metodologiei, banca adoptand o abordare mai pesimista. OTP a facut provizioane de 7,7 mil. euro in trimestrul patru pentru potentiale pierderi viitoare din activitatea de creditare.
Bakk spune ca in prezent indicatorul de solvabilitate (care arata gradul de adecvare a capitalului fata de expunerile bancii, n. red.) este la 14%, cu mult peste pragul impus de BNR, de 8%. Astfel, Bakk spune ca nu se asteapta ca anul acesta sa apara o nevoie de majorare a capitalului din cauza deteriorarii portofoliului de credite.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO