Bănci și Asigurări

Diosi, OTP: Daca BNR taie rezervele, banii ar putea sa plece

Diosi, OTP: Daca BNR taie rezervele, banii ar putea sa plece
25.03.2009, 16:54 26
Riscul ca sumele eliberate printr-o eventuala decizie a Bancii Nationale de a reduce rata de constituire pentru rezervele minime obligatorii in valuta sa iasa din tara este enorm, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank Romania.
El subliniaza ca, fiind un stat membru al Uniunii Europene, Romania nu poate impune restrictii privind retragerea fondurilor. "Este un risc enorm ca sumele eliberate sa plece. Nu este nicio garantie ca banii vor merge in creditare."
Bancile locale ar putea sa canalizeze fondurile eliberate din rezervele BNR pentru a rambursa o parte din finantarile atrase pana acum de la actionari.
Diosi noteaza ca, dupa ce bancile au mers foarte agresiv pe creditare, acum se uita de doua ori la riscuri inainte sa dea un credit, iar pentru moment niciun segment de business nu mai pare suficient de rezistent la riscuri.
BNR impune bancilor sa imobilizeze sub forma de rezerve minime obligatorii 40% din sumele atrase in valuta, indiferent de scadenta. In prezent, rezervele minime in valuta ale bancilor comerciale se ridica la circa 12 miliarde de euro. O reducere a ratei de constituire a rezervelor cu 10 puncte procentuale, asa cum au aparut in ultima vreme discutii, ar elibera trei miliarde de euro. Romania va contracta de la Fondul Monetar International un credit de 12,95 miliarde de euro, fondurile urmand sa intre in rezerva valutara a BNR. Astfel, Banca Nationala ar putea sa elibereze din rezervele minime ale bancilor, pentru a oferi lichiditati in sistem.
Diosi afirma ca OTP Bank, care este detinuta de cel mai mare grup financiar din Ungaria, nu ar scoate sumele eliberate din tara, in conditiile in care are incheiate cu actionarul acorduri de finantare pe termen lung, care nu pot fi rambursate inainte de scadenta.
"Ar trebui ca BNR sa incerce sa injecteze lichiditati in piata prin operatiuni de tip swap. Este un instrument bun", mai spune seful OTP Bank. El da exemplul Serbiei, care impunea bancilor o cota de constituire a rezervelor minime obligatorii de 45% pentru sumele in valuta. Pentru a incuraja bancile sa aduca finantari din strainatate, Serbia a suspendat constituirea de rezerve minime pentru sumele noi atrase.
Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCredit Tiriac, a afirmat de asemenea recent ca BNR ar trebui sa ia in considerare si masuri pentru atragerea de finantari, nu doar pentru limitarea posibilitatilor de iesire a fondurilor.
Laszlo Diosi mai spune ca abia dupa jumatatea anului evolutia economiei va deveni mai clara, iar atunci bancile vor putea sa decida spre ce segmente de clientela pot sa se orienteze. Deocamdata, OTP se concentreaza pe zona cardurilor de credit si a cofinantarilor de fonduri structurale pentru firmele mici si mijlocii. De asemenea, maghiarii ofera credite ipotecare pentru clientii care achizitioneaza imobile in cadrul proiectelor imobiliare pe care le-au finantat.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO