Bănci și Asigurări

Din nou volatilitate pe piata valutara

01.06.2006, 00:00 11

Cotatiile au continuat ieri sa urce pe piata valutara, chiar in contextul in care investitorii nerezidenti si-au facut din nou simtita prezenta, dupa o pauza de mai multe zile.

Cursul oficial a urcat cu 0,81 bani, pana la 3,5386 lei pentru un euro. In acelasi timp, dolarul a castigat 0,65 bani, ajungand la 2,7511 lei.

Piata valutara a inregistrat ieri o noua sedinta cu volatilitate ridicata, in timp ce volumele tranzactionate au revenit la niveluri importante.

"A fost o zi agitata, cu ordine atat pe partea de vanzare, cat si de cumparare de valuta. Volumele tranzactionate au fost bune. Euro s-a apreciat si pe celelalte piete din regiune, insa de data aceasta miscarea a fost mai agresiva pe leu. Speculatorii cauta probabil niveluri mai bune pentru a deschide noi pozitii pe piata locala", a comentat un dealer.

Piata valutara interbancara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5380/3,5430 lei pentru un euro, peste nivelul inchiderii din ziua precedenta. De la acest nivel euro s-a apreciat pe fondul cumpararilor mai mari de valuta, ajungand la un maxim al zilei de 3,5520/3,570 lei. Cresterea cotatiilor a atras insa interese de vanzare, cotatiile coborand usor, spre 3,5440/3,5490 lei/euro. Spre sfarsitul zilei au aparut noi ordine de vanzare de valuta din partea clientilor nerezidenti, astfel ca piata s-a inchis in cotatii de 3,5320/3,5370 lei pentru un euro.

Dealerii se asteapta ca vanzarile de valuta sa continue si in sedintele urmatoare, desi scaderea cursului sub nivelul de 3,5 lei pentru un euro nu mai pare acum atat de probabila. Pe de alta parte, in ultimele saptamani fiecare crestere a cotatiilor peste nivelul de 3,55 lei pentru un euro a atras interese imporante de vanzare, astfel ca dealerii considera ca euro va ramane in banda de variatie 3,5 - 3,56 lei, in perioada urmatoare.

Piata a inregistrat marti un deficit de 33 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 384 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat la 117 milioane de euro, astfel ca volumul total tranzactionat pe piata a fost de 501 milioane de euro.

Pe piata monetara dobanzile au oscilat in jurul nivelului de 8% pe an, dupa ce la inceputul saptamanii BNR a atras tot excesul de lichiditate din piata prin depozite la o luna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO