Bănci și Asigurări

Din februarie, avans de minimum 25% la creditele pentru case

06.01.2004, 00:00 20



Incepand de luna viitoare valoarea unui credit ipotecar nu mai poate depasi 75% din valoarea imobilului care urmeaza sa fie achizitionat din banii obtinuti drept imprumut, solicitantul urmand sa aiba avans o suma cel putin egala cu 25% din valoarea casei.



Mai mult, la evaluarea bonitatii solicitantului se are in vedere ca ratele de platit, respectiv principalul si dobanda, sa reprezinte cel mult 35% din veniturile nete ale solicitantului si ale familiei sale. Veniturile nete ale solicitantului care vor fi luate in calcul in final de catre banca sunt calculate ca diferenta intre veniturile totale si angajamentele asumate.



Aceste masuri vor intra in vigoare efectiv de la 1 februarie 2004 asa cum prevad normele pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 190/1999 privind creditul ipotecar pentru investitii imobiliare publicate in Monitorul Oficial.



Avantul mult prea mare pe care l-au inregistat incepand din 2002 finantarile imobiliare, ca de altfel si creditul de consum, a facut ca in ultima parte a anului trecut banca centrala sa se gandeasca la cateva masuri administrative pentru a tempera ritmul de crestere al acestora.



Cererea in crestere si lupta pentru cote de piata a facut ca bancile sa se inghesuie sa relaxeze conditiile de creditare atat de mult incat unele oferte bancare nici nu mai contineau referiri la avansul necesar, obligativitatea girantilor sau a garantiilor.



Ingrijorarea bancii centrale a venit tocmai din aceasta directie care vedea deja crescand pe zi ce trece numarul creditelor restante.



In acest moment peste 15 banci acorda credite imobiliare si ipotecare, pe langa sursele proprii majoritarea dintre acestea apeland chiar la linii de finantare externe pentru sustinerea cresterii acestui segment. Piata creditului ipotecar este astepata sa creasca cu acelasi ritm si in perioada urmatoare, valoarea totala a creditelor acordate pe acest segment fiind estimat la 600-1.000 mil. euro anual.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO