Bănci și Asigurări

Din august toata lumea va primi informatii despre rau-platnici

15.03.2004, 00:00 52

Biroul de Credit ar putea fi operational mai repede de 1 septembrie, asa cum s-a horarat inital, noua conducere numita la sfarsitul saptamanii trecute stabilindu-si drept obiectiv incheierea procesului de pregatire a bazei de date undeva in jur de 1 august.
Biroul de credit va fi organizat sub forma unei societati comerciale care va avea ca actionari 24 de banci. Societatea are un capital social de 40 de miliarde lei, impartit dupa cota detinuta de fiecare banca pe piata creditului de retail.
Sistemul - primul de acest gen - va avea o baza de date despre toate imprumuturile angajate de persoanele fizice, ceea ce va permite bancilor sa verifice solvabilitatea clientilor si numarul de credite.
"Dorim ca biroul de credit sa devina operational mai repede de 1 septembrie, asa cum se vehicula initial. Prin planul de actiune pe 2004, am propus sa incheiem procesul de pregatire pana la 1 august, dar acest termen depinde de mai multi factori", a comentat pentru ZF Ilie Mihai vicepresedinte al BCR si noul presedinte al CA al Biroului de Credit.
Potrivit acestuia, respectarea datei propuse depinde de perioada de negociere si finalizare a contractului privind sistemul informatic, precum si de timpul necesar pentru testarea si validarea sistemului. In acelasi timp, pana la punerea in functiune, Biroul de Credit trebuie sa incheie contracte bilaterale cu cele 24 de banci.
Discutiile privind infiintarea Biroului de credit au inceput in urma cu aproape doi ani, dar in ultimul an constituirea acestuia a devenit din ce in ce mai evidenta pe fondul exploziei de anul trecut a creditului neguvernamental. Pe langa Banca Nationala un semnal de alarma, legat tocmai de infiintarea acestui birou de credit, a fost tras chiar de oficialii institutiilor financiare internationale, Fondul Monetar International si Banca Mondiala.
"S-a cazut de acord ca functionarea biroului de credit sa fie graduala. Asta inseamna ca intr-o prima faza biroul de credit va cuprinde si implicit va oferi doar informatii negative, adica despre incidentele de plata ale clientilor persoane fizice. Ulterior bancile vor putea solicita si date pozitive, sumele imprumutate de o persoana si comportamentul in rambursare. In etapa finala, Biroul va oferi si consultanta sau servicii de scoring", mai spune oficialului BCR.
El a tinut sa atraga atentia ca principiul dupa care va functiona acest birou de credit va fi unul al reciprocitatii. "Daca o banca va oferi doar informatii negative atunci ea nu va primi decat informatii negative. Daca insa va dori (n.r.- banca respectiva) si informatii pozitive ea va trebui sa ofere la randul ei si informatii pozitive", mai spune Ilie Mihai.
Pe langa numirea vicepresedintelui BCR in functia de presedinte al CA al Biroului de Credit, bancherii si-au numit si reprezentantii in CA.  Astfel, din Consiliul de Administratie mai fac parte presedintele Banc Post, Elena Petculescu, directorul Directiei de retail din BRD Groupe Societe Generale - Costica Dragua, vicepresedintele CEC - Petre Terzi, vicepresedintele Bancii Tiriac - Florian Kubinschi, vicepresedintele Alpha Bank - Radu Gratian Ghetea si vicepresedintele Raiffeisen Bank - Rasvan Radu.
In plus, a fost numit si un director general in persoana lui Serban Epure si s-a demarat procesul de selectare a furnizorului solutiei informatice care va asigura functionarea Biroului de Credit.
Necesitatea infiintarii biroului de credit a devenit din ce in ce mai evidenta incepand de anul trecut odata cu intrarea pe un trend vizibil ascendent al creditului neguvernamental. Numai intr-un an cresterea a fost de peste 260%, in termeni reali, ritm considerat mult prea rapid. Una dintre problemele care au stranit ingrijorare a fost tocmai faptul ca se ajunsese in situatia ca o persoana fizica sa ia credite de la mai multe banci, aducand dovada aceleasi venituri. Si mai ales ca fiecare dintre bancile creditoare nu stia despre existenta altor imprumuturi contractate de persoana respectiva: sume, scadente, istoric de rambursare.
Pe langa bancheri, care desi destul de tarziu au constientizat totusi ca in final aceasta ignoranta ar putea sa se intoarca importiva lor, chiar oficialii BNR au iesit la atac recent si au atras atentia asupra urgentarii aparitiei acestui birou de credit.
De fapt, tocmai in acest context, BNR intentioneaza sa extinda, incepand cu luna septembrie, sfera de cuprindere a datelor raportate de banci la Centrala Riscurilor Bancare(CRB), unde vor fi evidentiate si creditele restante cu valoare mai mica de 200 mil. lei. Infiintata in 1999, CRB colecteaza si monitorizeaza informatiile privind expunerile CRB va putea oferi bancilor informatii despre toate imprumuturile cu intarzieri la plata de peste 30 de zile.
oana.nuta@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO