Bănci și Asigurări

Dexia-Kom: Finantarile municipale vor ajunge la 40 mld. euro

16.02.2006, 20:09 18

Piata locala a finantarilor municipale va ajunge la aproximativ 40 de miliarde de euro in urmatorii zece ani, spune Reinhert Platzer, seful Dexia Kommunalkredit Bank, iar el isi doreste o cota semnificativa din aceasta.

"Vrem sa devenim lideri pe segmentul finantarilor municipale", spune Platzer, CEO al Dexia Kommunalkredit Bank (Dexia-Kom), o institutie specializata in acordarea de finantari pentru municipalitati, detinuta de grupul belgian Dexia si Kommunalkredit Austria. El spune ca viteza de crestere a acestei piete depinde mult si de ambitia guvernantilor, iar nivelul de 40 de miliarde ar putea fi atins in cel mult 15 ani. Din volumul total aproximativ jumatate va fi asigurat prin fonduri ale Uniunii Europene, iar cealalta jumatate de la banci.

"Un lider ar trebui sa aiba 15%-20% dintr-o asemenea piata", mai spune Platzer.

Banca a deschis la jumatatea anului trecut un birou de afaceri in Romania, iar de atunci a participat la emisiunea de obligatiuni a municipalitatii Bucuresti si a acordat o finantare pentru Consiliul Judetean Mures. In prezent biroul local asigura doar selectarea oportunitatilor de afaceri si consultanta pentru derularea proiectelor, finantarile efective fiind derulate prin sediul de la Viena.

Piata romaneasca este inca prea mica pentru a justifica deschiderea unei sucursale. "Cand vom avea volume semnificative vom deschide si o banca. Momentan ne putem desfasura afacerile foarte bine prin intermediul biroului", explica Platzer. El nu a dezvaluit insa planurile de expansiune a afacerilor pentru anul acesta. In prezent biroul local are patru angajati, iar pana la sfarsitul anului numarul acestora ar trebui sa ajunga la sapte. In Polonia, banca a acordat prin intermediul biroului pe care il opereaza acolo, cu 18 angajati, finantari de aproximativ 1 miliarde de euro.

Dexia are insa competitori puternici pe acest segment, iar tot mai multe banci isi intorc atentia spre astfel de finantari. Platzer spune insa ca are avantajul know-how-ului asigurat de proprietari, dar si al unui rating bun, care permite accesul la surse mai ieftine si cu scadente mai mari. Dexia-Kom are ratingul AA acordat de Fitch, cu doua trepte peste cel al Erste, proprietarul BCR, cel mai puternic competitor pe piata locala a finantarilor municipale. Seful Dexia-Kom spune ca in prezent municipalitatile se sufoca prin finantarea proiectelor esalonate pe termene lungi prin credite atrase pe scadente scurte. Situatia se va rezolva insa odata cu intrarea jucatorilor specializati pe piata.

liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO