Bănci și Asigurări

Dexia a renuntat la CEC

10.07.2006, 19:53 15

Grupul franco-belgian Dexia, cu active de 509 mld. euro la sfarsitul lui 2005 si care a concurat pentru BCR anul trecut, a renuntat sa mai depuna o oferta pentru preluarea CEC, au declarat pentru ZF surse bancare.
Belgienii s-au aratat nemultumiti de ultimele modificari aduse strategiei de privatizare, precum si de prelungirea procesului inceput in toamna anului trecut. La sfarsitul lunii aprilie, Guvernul a hotarat ca va vinde numai 69,9% din actiunile CEC, dupa ce anterior era vorba de un pachet de 85%. Dexia n-a mai avut rabdare sa astepte privatizarea CEC si in luna mai a incheiat o tranzactie de 2,44 mld. $ pentru preluarea bancii turce Denizbank.
Dupa noua luni de balbaieli si razgandiri in privinta a cum si cat sa vanda din CEC, statul ramane cu numai patru potentiali cumparatori, dupa ce si italienii de la Monte dei Paschi s-au retras din cursa. Ca urmare, presiunea concurentiala scade, iar Ministerul Finantelor are practic deja o "lista scurta" de investitori, ceea ce poate afecta sansele obtinerii unui pret care sa fie considerat satisfacator.
Pe lista investitorilor asteptati sa depune oferte ferme pana pe 17 iulie figureaza numai grupuri de anvergura regionala, care sunt deja prezente in Romania: Raiffeisen, OTP si grecii de la EFG Eurobank si National Bank of Greece (NBG). Dintre cei patru, Eurobank a reconfirmat recent intentia de a veni cu o oferta.
In timpul in care Guvernul se gandea daca totusi sa vanda sau nu fosta banca de economii, nici unul din cei patru investitori potentiali nu a stat sa astepte decizia cu sufletul la gura, ci a continuat strategia de extindere in regiune facand alte achizitii in schimbul unor sume consistente. Ramane de vazut cati bani le-au ramas de dat pe CEC.
De pilda, NBG a platit 2,8 mld. $ pentru 46% din actiunile bancii turce Finansbank, fara a prelua insa si operatiunile acesteia din Romania. Grecii au recurs la o majorare de capital pentru finantarea tranzactiei.
La randul sau, EFG Eurobank a cumparat 70% din banca turca Tekfenbank, pentru 185 mil. $. Nici austriecii n-au pierdut timpul: Raiffeisen International, care administreaza operatiunile grupului in Europa Centrala si de Est, a preluat banca rusa JSC Impexbank printr-o tranzactie de 550 mil. $. In fine, ungurii de la OTP au platit 650 mil. euro pentru preluarea JSCB Raiffeisenbank, subsidiara din Ucraina a Raiffeisen International, plus alte 477 mil. $ pentru banca rusa Investsberbank.
Dupa succesul privatizarii BCR, Guvernul a inceput sa se gandeasca la cat ar trebui sa incaseze pentru CEC, investitorii interesati fiind tinuti in asteptare timp de mai multe luni. Decizia privind reluarea privatizarii si anuntarea datei limita pentru depunerea ofertelor financiare ferme a venit de-abia in aprilie, cand atat Dexia, cat si cei patru investitori ramasi in cursa se orientasera deja spre alte achizitii, competitia extinderii in regiune fiind cat se poate de dura.
Acum cu numai patru oferte pe masa, poate reveni in discutie problema pretului la care sa fie vandut sau nu CEC.


Cine a ramas in cursa pentru CEC
Raiffeisen Austria
Banca Nationala a Greciei
OTP - Ungaria
EFG Eurobank - Grecia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO