Bănci și Asigurări

Desi dobanzile scad, depunerile de valuta in banci cresc

27.11.2002, 00:00 18

Randamentul scazut adus in ultimele luni de plasamerntele in depozite bancare in valuta sau deprecierea mica a leului in raport cu dolarul - valuta de referinta inca in economia romaneasca - nu au avut nici un impact asupra depunerilor de valuta in banci. Mai mult chiar, potrivit unui studiu al Bancii Nationale, in septembrie depunerile in valuta in banci - populatie si persoane juridice - exprimate in lei, au crescut cu 1,2% pana la 127.874 miliarde de lei. Exprimate in dolari, depunerile in valuta in banci au crescut cu 1,7%, ajungand la 3.869 milioane de dolari. In cadrul acestora, depunerile bancare in valuta ale populatiei - exprimate in dolari - au crescut cu 0,3%, reprezentand echivalentul a 1.881 milioane de dolari.
Ceea ce atrage atentia este faptul ca data fiind reducerea permanenta a dobanzilor la depozitele in valuta in banci era mai degraba de asteptat ca acest indicator de masa monetara sa scada. Dobanzile platite de banci pentru depozitele in devize au scazut continuu de la inceputul anului , de la nivele de 5-6% pe an acum o banca daca mai plateste 2-3% pe an.
Luna septembrie a consemnat si continuarea cresterii volumului creditelor acordate de banci in valuta, desi in iulie a exista o usoara inversare a trendului. Aceasta evolutie devenita deja evitenta ingrijoreaza foarte mult banca centrala care argumenteaza ca in cazul unei deprecieri mai accentuate a leului in raport cu dolar sau euro capacitatea de rambursare a celor care au luat credite in valuta va fi afectata.
Exprimat in lei, creditul neguvernamental in valuta a crescut in septembrie cu 3,3%, in timp ce creditul in lei s-a majorat cu 6,3%.
Pe ansamblu, volumul creditelor acordate de banci in economie s-a majorat cu 4,1%, ajungand la 157.003 miliarde de lei. In termeni reali, cresterea cumulata pe primele noua luni ale anului s-a ridicat la 19,2%, iar pentru tot anul se asteapta o crestere de 30%.
Cresterea creditului in valuta vine intr-o perioada in care Banca Nationala cauta noi modalitati pentru a tempera aceasta tendinta. Fondul Monetar International a solicitat in mod expres adoptarea unor masuri de control strict al expansiunii creditului in valuta.
Succesiv, Banca Nationala a ridicat nivelul rezervelor minime obligatorii in valuta mai intai de  la 20 la 22%, a modificat baza de calcul a ezervelor minime pe care bancile trebuie sa le constituie in valuta si apoi a operat o noua crestere a rezervelor in valuta de la 22% la 25%. Si asta numai in cateva luni. De asemenea, banca centrala a incurajat impreuna cu ministerul finantelor scaderea dobanzilor pe piata la creditele in lei, pentru a orienta cererea spre acest tip de credite, descurajand creditarea in valuta.
La nivelul lunii septembrie, creditul guvernamnetal net a inregistrat o scadere de 8,4% , pana la un volum total de 13.241 miliarde lei. Aceasta evolutie descendenta a fost rezultatul atat al reducerii disponibilitatilor in lei ale Ministerului Finantelor Publice la Banca Nationala a Romaniei, cat si al rascumparii de titluri de stat (in lei si valuta).
Valoarea economiilor populatiei s-a majorat, in luna septembrie, cu doar 0,8%, pana la 79.946 miliarde de lei, ponderea acestora in masa monetara cifrandu-se la 25,2%.
Depozitele in lei ale agentilor economici au scazut cu 4,2%, pana la 38.077 miliarde de lei. In cadrul acestora, depozitele pe termen au scazut cu 9,6% (pana la 21.822 miliarde de lei), depozitele conditionate s-au majorat cu 3,4% (cifrandu-se la 7.236 miliarde de lei), iar certificatele de depozit au crescut cu 5,0% (pana la 9.019 miliarde de lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO