Bănci și Asigurări

Deprecierea leului fata de cosul valutar ar putea fi anul viitor de 5-6%

03.12.2003, 00:00 17



Deprecierea monedei nationale in raport cu cosul valutar format in proportie de 75% din euro si 25% din dolari ar putea fi anul viitor in jur de 5-6%, ceea ce inseamna ca luand in calcul o inflatie de 9% aprecierea reala a leului s-ar putea situa in intervalul 3-4%. Prognoza a fost facuta ieri de catre guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, sub rezerva ca totul va depinde cum va evolua cursul euro/dolar pe pietele externe.



De la inceputul anului si pana ieri moneda nationala a pierdut in fata valutei europene 15,1%, in timp ce raportat la dolar devalorizarea leului a fost de doar 0,22%. Raportandu-ne la cosul valutar luat ca baza de referinta de banca centrala, in care euro detine o pondere de 60% iar dolarul de 40%, deprecierea a ajuns la 9,3%.



La inceputul acestui an banca centrala miza pe o apreciere reala a leului fata de cosul valutar de aproape 4-5 puncte procentuale, dar ulterior acest indicator a fost diminuat pana spre 2%. Nivel cu care banca centrala este aproape in grafic dupa cum arata ultimele cifre oficiale privind inflatia.



Chiar daca banca centrala a vizat in prima parte a anului o apreciere reala a leului ceva mai mare, balanta de plati, si evolutia salariilor si a productivitatii nu i-au permis mentinerea acestor obiective.



La aceasta abatere de la obiectivele initiale a contribuit fara indoiala anul acesta si volatilitatea mare a raportului euro/dolar pe pietele externe, nu de putine ori intoarcerea din drum a euro sau revenirea peste "noapte" a dolarului schimband scenariile dupa care actiona banca centrala.



Rezerva valutara in grafic a permis insa incepand de anul trecut bancii centrale sa fie mult mai relaxata in interventiile sale pe piata valutara interbancara acolo unde nu si-a permis sa lase din mana evolutia cursului de schimb al monedei nationale. Aceasta relaxare se vede intr-o anumita masura si din ultimele miscari facute de BNR in acest context. Mai mult, se pare ca la nevoie si fara sa fie constransa prea mult, banca centrala poate sa arunce pe piata interbancara mai multe sute de milioane de euro pentru a tine leul in frau in cazul in care euro se va intari mult prea puternic pe piata externa. Numai in noiembrie pentru a temperea deprecierea leului in raport cu euro, care pe fondul miscarilor de pe pietele externe ar fi "sarit calul", banca centrala a vandut pe piata interbancara peste 200 milioane de euro.



Rezervele internationale ale bancii centrale - valute plus aur - erau la sfarsitul lui octombrie de putin peste 8 miliarde de euro, nivel in jurul caruia probabil ca vor incheia si anul. In 2004 acestea ar putea creste insa cu cel putin 10%, ritmul de crestere al acestora urmand sa fie direct proportional cu ritmul de crestere al importurilor. In valoare absoluta, cresterea rezervelor in 2004 ar insemna in jur de 800 milioane de euro, nivel usor sub cel de anul acesta. Pana acum, in 2003, banca centrala a reusit sa-si creasca rezervele cu 1,1 miliarde de euro.





Zi linistita pentru dealeri



Dealerii de pe piata valutara interbancara au avut ieri o sedinta extrem de linistita, in care cotatiile leu/euro au fluctuat intr-un interval destul de strans. Dovada sta si cursul oficial calculat de banca centrala tot la 40.193 lei/euro, nivel similar cu cel anuntat in ultima zi a lunii trecute. 'Dupa agitatia de vineri, astazi (n.r.-ieri) a fost plictiseala. Volumele de tranzactionare au fost foarte mici", a comentat un dealer. Pe piata monetara dobanzile au oscilat in jur de 20/22%, banca centrala continuand sa atraga surplusul de lichiditate de pe piata monetara. Bancile au plasat astfel 185 miliarde de lei, pe o perioada de o luna si la o dobanda de 21,25%. Initial banca centrala a vrut sa "curete" din piata peste 7.450 miliarde de lei. Pentru astazi dealerii sunt destul de rezervati in a face previziuni cum vor evolua cotatiile leu/euro, totul depinzand de cum va merge euro/dolar pe extern. La inchiderea editiei euro incepuse din nou sa creasca in raport cu dolarul, fiind cotat la 1,2054 dolari.
oana.nuta@zf.ro ; razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO