Bănci și Asigurări

Depreciere versus apreciere a leului in a doua parte a anului

16.02.2007, 15:54 23

BNR ar putea reduce dobanda de politica monetara pana la 7% la sfarsitul acestui an, anticipeaza analistii Raiffeisen Viena. De asemenea, apreciaza ca este probabil ca reducerea dobanzii sa atenueze presiunile de apreciere a leului.
De altfel, analistii considera ca recenta decizie a Bancii Nationale de a cobori dobanda de politica monetara cu trei sferturi de punct procentual, pana la 8%, a fost determinata in principal de aprecierea rapida a leului - inceputa in luna decembrie a anului trecut, precum si de imbunatatirea perspectivelor privind inflatia. Raiffeisen Viena noteaza ca rata inflatiei pe luna ianuarie s-a situat cu mult sub asteptarile pietei - 0,2%, conducand la inregistrarea celei mai scazute inflatii anuale de dupa 1990, de 4%. Analistii bancii se asteptau ca BNR sa reduca dobanda pana la 8,25%, insa afirma ca decizia bancii centrale poate fi considerata o surpriza pentru piata.
Pe termen scurt, Raiffeisen Viena vede leul intarindu-se pana la un curs de 3,35 lei pentru un euro in luna martie. Pentru a doua jumatate a anului este prognozata o inversare de directie, moneda nationala urmand sa se deprecieze usor conform acestui scenariu, pana la 3,40 lei pentru in euro in iulie - septembrie, si mai departe pana la 3,45 lei pentru un euro in decembrie.
Si analistii ABN Amro Bank Romania considera ca aprecierea rapida a leului in ultima perioada a constituit un factor pentru care BNR ar fi putut prefera sa ignore cresterea inflatiei de baza CORE 2 (indicele preturilor de consum fara preturi administrate si fara preturi volatile) pe parcursul ultimelor trei luni.
Spre deosebire de Raiffeisen, ABN Amro anticipeaza mentinerea unui trend de apreciere a leului in trimestrele II si III, prognozand niveluri de curs de 3,34 lei pentru un euro in iunie si apoi de 3,33 lei pentru un euro in septembrie.
Cu precadere analistii straini vad o legatura stransa intre decizia BNR de reducere a dobanzii si intarirea leului. De altfel, oficiali ai bancii centrale au admis ca adoptarea politicii de sterilizare partiala a excesului de lichiditate de pe piata monetara a vizat o anumita temperare a interesului investitorilor straini pentru plasamente pe leu. Cu toate acestea, masura a fost prezentata ca avand caracter temporar, urmand ca BNR sa renunte la aceasta practica odata ce ar avea semnale privind diminuarea presiunilor de apreciere a monedei nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO