Bănci și Asigurări

Depozitele in lei ale strainilor, din nou pe crestere

28.08.2006, 20:03 14

Sumele plasate de nerezidenti la bancile locale, in lei, au crescut usor in iunie dupa o cadere abrupta in mai, ajungand la aproape 4,42 miliarde de lei (echivalentul a 1,18 miliarde de euro).
Comparativ cu luna mai, soldul depozitelor in lei ale nerezidentilor a crescut cu mai bine de 3%. Chiar si asa, la jumatatea anului, strainii aveau depozite in lei mai mici cu 12% fata de maximul atins in aprilie, de 5 miliarde de lei.
Scaderea din mai a survenit pe fondul iesirilor de capitaluri, jucatorii straini inchizandu-si atunci pozitiile pe piata locala, in cadrul unei miscari globale de reducere a expunerilor pe pietele cu un risc ridicat.
Daca pana la jumatatea lui mai leul castigase aproape 6% in fata euro comparativ cu inceputul anului, tendinta s-a inversat atunci, iar cotatiile au urcat cu 2% in ultima parte a lunii.
Miscarea de depreciere a leului a continuat si in iunie, in conditiile in care au aparut noi valuri de iesiri de capitaluri, astfel ca aproape de jumatatea anului cursul urcase cu 5% fata de minimul atins pe 8 mai. Aptetitul investitorilor speculativi pentru investitii pe piete emergente a ramas mixt, iar pe fondul unor intrari de capitaluri leul s-a intarit in ultimele zile ale lui iunie si in iulie, spre nivelul de 3,51 lei pentru un euro.
Soldul depozitelor in lei ale nerezidentilor pastreaza o crestere anuala semnificativa, de peste 8,5 ori, in conditiile in care baza de plecare a fost redusa. In iunie anul trecut, strainii aveau plasate pe piata locala depozite de 0,5 miliarde de lei. Abia in august, cand BNR a anuntat trecerea la un nou cadru de politica monetara - tintirea inflatiei - soldul acestor depozite a urcat spectaculos, pana la 1,7 miliarde de lei. De atunci, sumele plasate de straini au crescut fara intrerupere, pana la maximul inregistrat in aprilie.
Strainii au primit dreptul de a constitui depozite la termen in lei in aprilie anul trecut. De altfel, nerezidentii gasisera inca inainte de pasul de liberalizare a contului de capital cai prin care sa profite de dobanzile mari de pe piata locala si de miscarea de apreciere a leului, prin intermediul unor vehicule investitionale speciale.
In iunie au crescut si depozitele in valuta consituite de nerezidenti la bancile locale, acestea urcand cu 3%, pana la echivalentul a 2,1 miliarde de lei (0,6 miliarde de euro). Si acestea raman insa sub nivelul din aprilie. Aceste plasamente au inregistrat o dinamica mult mai lenta, urcand de la echivalentul a 1,58 miliarde de lei in iunie trecut pana la un maxim de 2,49 miliarde de lei, in decembrie trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO