Bănci și Asigurări

Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 50% intr-un an

Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 50% intr-un an

Click pentru imaginea intreaga

28.09.2007, 14:51 21

Economiile populatiei au crescut puternic in luna august a acestui an, depozitele in lei inregistrand cea mai mare crestere anualizata din ultimii trei ani, adica 52,1%, conform datelor raportate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Depozitele in lei ale populatiei au triplat astfel ritmul de crestere fata de situatia din urma cu un an, cand plusul era de circa 18% in luna august 2006. Leul ramane astfel favoritul populatiei pentru economisire, moneda nationala consolidandu-si pozitia in fata depozitelor in valuta.
Economiile in lei ale populatiei (11,5 mld. euro) erau la finele lunii august duble fata de depozitele in valuta (5,9 mld. euro).
Situatia este asemanatoare si in cazul companiilor, unde depozitele in lei raman substantial mai mari decat cele in valuta si cresc mult mai rapid fata de acestea. De altfel, depozitele in valuta ale firmelor se afla la a opta luna consecutiva de scadere (pe baze anualizate).
Per total, depozitele in lei (ale populatiei si companiilor) au crescut in ultimul an de trei ori mai rapid decat cele in valuta, adica 36% fata de 13%.
In ansamblu, economiile din banci au crescut si in luna august mult mai lent decat ritmul creditarii. In timp ce depozitele totale au crescut in ultimul an cu 28,3%, creditul privat a avansat cu 50,2%, adancind pozitia de debitor net a populatiei fata de sistemul bancar.
Totusi, economisirea a beneficiat in august de o usoara revenire fata de inceputul verii, cand ritmul anualizat al cresterii depozitelor incetinise pana la 23%-24%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO