Bănci și Asigurări

Declinul dolarului ar putea fi doar la început

Declinul dolarului ar putea fi doar la început

Autor: Catalina Apostoiu

07.01.2020, 00:05 74

„Driverul principal al deprecierii dolarului va fi o schimbare a raportului ratelor de creştere dintre SUA şi restul lumii.“

Dolarul a avut parte de un decembrie îngrozitor, iar lucrurile s-ar putea înrăutăţi pentru moneda americană. Aceasta este părerea unui număr în creştere de manageri de fonduri şi strategi, scrie Bloomberg.

Un armistiţiu în războiul comercial dintre SUA şi China, revenirea economiei mondiale şi un avantaj în scădere la nivelul yieldurilor titlurilor americane de trezorerie ar putea submina moneda americană, susţin aceştia.

„Ne aşteptăm la o creştere mai solidă în restul lumii“, arată Jack McIntyre, manager la Brandywine Global Investment Management. „Driverul principal al deprecierii dolarului va fi o schimbare a raportului ratelor de creştere dintre SUA şi restul lumii.“

Indicele Bloomberg Dollar Spot, care monitorizează evoluţia monedei americane în raport cu alte 10 monede, a scăzut cu 2% în decembrie, cel mai puternic declin lunar din aproape doi ani. Incapacitatea de a susţine creşterile realizate anterior în 2019 a stopat probabil raliul în urma căruia dolarul a urcat cu aproape 40% de la un minim din 2011 la un vârf la începutul anului 2017.

Dolarul a început să se deprecieze din octombrie în condiţiile apropierii de un acord iniţial care să pună capăt conflictului comercial dintre SUA şi China.

Un alt pilon major din spatele avansului puternic al dolarului din ultimii ani a fost de asemenea subminat în condiţiile deciziilor băncii centrale americane de reducere a ratei de referinţă a dobânzii în iulie, septembrie şi octombrie pentru susţinerea economiei.

„Fed-ul are spaţiu pentru noi reduceri în 2020 şi din acest motiv mă aştept la o depreciere în continuare a dolarului“, afirmă Jim Leaviss, de la M&G Investments. Ar putea exista de asemenea „o presiune sporită asupra Fed dacă creşterea va rămne mediocră“.

Nu toată lumea este convinsă însă că dolarul se va deprecia în continuare.

Citigroup recomandă un pariu pe întărirea dolarului în raport cu euro şi dolarul canadian pe baza unei estimări privind o performanţă superioară a economiei americane în raport cu restul lumii. Goldman Sachs argumentează că dolarul va scădead oar dacă euro şi yuanul se vor aprecia semnificativ, susţinând că acest lucru este puţin probabil deocamdată.

În tabăra pesimiştilor, National Australia Bank se aşteaptă la o continuare a deprecierii dolarului, dar nu previzionează un sell-off brusc.

„Dolarul va începe 2020 fundamental supraevaluat“, se arată într-o notă a strategilor băncii. „Ne aşteptăm la o depreciere a acestuia în 2020, dar una moderată cu excepţia cazului în care Fed-ul şi-ar relua relaxarea sau al unei îmbunătăţiri dramatice a perspectivelor de creştere în afara SUA“.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO