Bănci și Asigurări

Dealerii sunt multumiti ca BNR a lasat piata libera

23.12.2002, 00:00 11

Dealerii si trezorierii de pe piata interbancara de la Bucuresti au avut anul acesta in ansamblu un an frumos si fructuos, dupa cum spun unii dintre ei. Cum am putea traduce frumos? Fluctuatii mari ale cotatiilor, incertitudine cat s-a putut, s-au facut speculatii masiv din care s-au castigat bani frumosi si nu in ultimul rand - spre deosebire de anii precedenti -  banca centrala a lasat piata libera mult mai mult.
Au fost stricate insa si multe socoteli. Evolutia raportului euro/dolar pe pietele externe, care anul acesta a fost extrem de fluctuanta, cu maxime si minime istorice, a avut un impact foarte puternic si pe piata romaneasca, cotatiile oficiale ale leului in raport cu dolarul si euro depinzand indirect de aceasta evolutie. Leul a pierdut in fata monedei unice peste 25%, in timp ce fata de dolar deprecierea a fost mult mai mica.
Anul acesta a fost si primul in care banca centrala s-a raportat - in politica sa de curs valutar - la un cos valutar format in proportii diferite din euro si dolar. Chiar daca initial, in primele luni din 2002, oficialii BNR nu au lasat sa se inteleaga prea clar ce politica monetara vor aplica, la ce se vor raporta in urmarirea deprecierii leului, cu timpul dealerii au putut sa-si contureze o idee despre ceea ce urmeste BNR. Prea bine nu a stiu insa nimeni pentru ca daca anul trecut si in anii precedenti o sedinta de tranzactionare obisnuita incepea cu o intrebare relativ simpla "care va fi pasul cu care va creste cursul azi?" in 2002 lucrurile s-au schimbat. Primele intrebari au devenit "Ce o mai face euro/dolar azi? Unde se va duce?Ce va face BNR?" . Raspunsul a fost aproape tot anul greu de gasit. Chiar si de expertii Bancii Nationale.
Miscarile de pe pietele internationale coroborate cu politica de reducere a dobanzilor la lei si cu limitarea creditarii in valuta au facut insa ca in acest an volumul tranzactiilor interbancare a ajuns, dupa cum spunea chiar guvernatorul Bancii Nationale Mugur Isarescu, sa se apropie de valoarea Produsului Intern Brut. Au fost zile in care volumul tranzactiilor interbancare - clienti si banci - a depasit si 200 de milioane de dolari. Poate este putin in comparatie cu alte piete mature, dar este un inceput.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO