Bănci și Asigurări

Dealerii: Leul o sa aiba o saptamana grea

10.01.2005, 00:00 14

Euro s-a apreciat vineri, pentru a doua zi consecutiv, fiind evaluat de Banca Nationala la 38.830 de lei, cu 110 lei mai mult decat cotatia precedenta. Cursul euro/leu a coborat insa dupa prima saptamana de tranzactionare a anului cu 480 de lei. Dealerii considera ca aprecierea euro va continua pe parcursul acestei saptamani.
Dolarul a inregistrat o depreciere usoara, de 35 de lei, cursul coborand vineri pana la 29.334 de lei. Comparativ cu inceputul saptamanii dolarul marcheaza insa un castig de 307 lei, alimentat si de aprecierea pe pietele internationale.
Pe piata valutara cotatiile au crescut sensibil, pe fondul cumpararilor de valuta. Astfel, euro s-a apreciat pana la o maxima a zilei de 39.170/39.220 de lei, sustinut de ordine de cumparare care nu si-au gasit contrapartida in vanzari. De la acest nivel au aparut insa ordine de vanzare de valuta, cotatiile coborand pana la inchiderea pietei la 38.750/38.850 de lei pentru un euro. "Aprecierea euro a aparut pe fondul deficitelor mari inregistrate pe piata. In acest context, este probabil ca trendul sa se mentina si saptamana aceasta. La cotatii de 38.500 de lei/euro nu mai apar in piata ordine de vanzare. De altfel, singurii vanzatori de valuta sunt momentan casele de schimb, care doresc insa un curs de 39.500 de lei/euro si prefera sa astepte", a comentat un dealer. Piata a inregistrat joi un deficit de 22 de milioane de euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 87 de milioane de euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost de 131 de milioane de euro, usor peste media ultimei saptamani.
Pe pietele internationale dolarul a continuat sa se aprecieze, cursul coborand de la 1,3180 dolari/euro la deschidere, pana la 1,3043 dolari/euro la sfarsitul zilei. Aprecierea dolarului a fost alimentata de declaratiile oficialilor americani, care au promis ca vor lua masuri pentru limitarea deficitului bugetar federal al Statelor Unite, care a ajuns la un nivel record. Astfel, cursul a continuat sa scada chiar in contextul in care datele publicate vineri indicau crestere cu 157.000 a numarului locurilor de munca in economia americana in decembrie, mai putin decat estimasera analistii. Primul prag de rezistenta pentru curs este acum de 1,30 dolari/euro, insa analistii apreciaza ca intarirea dolarului ar putea sa continue pana la 1,2850 dolari/euro, la sfarsitul lunii. In acest context, dealerii considera ca dolarul ar putea sa se intareasca la Bucuresti cu 400 de lei pe parcursul acestei saptamani. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO