Bănci și Asigurări

Dealerii cred ca leul mai are loc de apreciere

01.08.2005, 18:44 14

Leul ar putea sa mentina tendinta de apreciere fata de euro in zilele urmatoare, in conditiile in care pe piata se simte un exces de valuta, apreciaza dealerii.

BNR a calculat vineri un curs de 3,5237 lei pentru un euro, cu 40 de unitati mai mult decat cotatia precedenta.

In piata, aprecierea euro este atribuita insa unei interventii a bancii centrale. Euro este, chiar si in aceste conditii, mai slab cu 342 de unitati (respectiv aproape un procent) comparativ cu o saptamana inainte.

Dolarul a fost evaluat la 2,9164 lei noi, cu doua unitati mai mult decat in ziua precedenta.

Dealerii spun ca leul ar putea sa continue sa se intareasca, pana cand banca centrala va impune un nou plafon, cum s-a intamplat in lunile precedente, cand cursul a oscilat deasupra pragului de 3,6 lei pentru un euro.

Intrarile mari de valuta in piata vor sustine in continuare aprecierea leului. Datele BNR arata ca piata a inregistrat un excedent mediu zilnic de 15 milioane de euro in perioada 21-28 iulie, la un nivel mediu al cumpararilor de la clienti de 194 de milioane de euro. La acestea se adauga sume importante care intra in piata prin casele de schimb si care nu sunt reflectate in statisticile bancii centrale. Efectele acestora se vad insa asupra cursului. Joia trecuta leul a continuat sa se aprecieze, chiar in conditiile in care piata a inregistrat un deficit de 20 mil. euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 221 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a fost joi de 170 mil. euro, sub media ultimelor sedinte.

Euro a fost cotat vineri la 3,5417 lei pentru scadenta septembrie, in scadere fata de zilele precedente. Pentru sfarsitul lui septembrie cotatiile au urcat vineri pana la 3,54 lei noi pentru un euro, pe fondul fluctuatiilor mari din piata valutara. Aceasta crestere a venit insa dupa o apreciere a leului pana la un curs de 3,5199 lei noi pentru un euro, in cursul saptamanii.

Pe pietele internationale dolarul a continuat sa piarda teren fata de euro, incheind astfel a patra saptamana consecutiva de depreciere fata de moneda europeana. Slabirea dolarului a avut loc chiar in contextul in care au fost publicate noi date pozitive privind evolutia economiei americane. Cotatiile au urcat vineri pana la 1,2134 dolari pentru un euro la inchiderea pietelor, fata de un curs de 1,21 dolari/euro cu o saptamana inainte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO