Bănci și Asigurări

Dealerii au renuntat sa mai faca previziuni de curs

02.10.2003, 00:00 11



Revenirea surpinzatoare de la inceputul saptamanii a monedei unice europene in raport cu dolarul i-a luat prin surpindere pe dealerii de pe piata bancara romaneasca, cum de altfel era normal, dar chiar daca acest lucru nu s-a vazut in volumele de tranzactionare - acestea fiind mai degraba mici - un lucru a fost cert: nimeni nu s-a mai incumetat sa faca previziuni despre evolutia viitoare a cotatiilor cursului de schimb euro/dolar si implicit, leu/euro si leu/dolar.



In mod normal acest lucru nu ar trebui sa mai mire pe nimeni, pentru ca desi de la inceputul anului bancile si-au tot revizuit previziunile de curs - mai mult ca in orice alt an - in cele din urma s-au lasat pagubase. Si asta pentru ca exact cum spun unii dintre dealeri "totul a devenit deja loterie".



Luni seara, dupa o zi in care se parea ca nu se mai poate intampla nimic, euro si-a reluat brusc tendinta de crestere in raport cu dolarul si de la un nivel de 1,14 dolari pentru un euro - cotatia de luni la pranz - ieri de dimineata s-a atins chiar si un nivel de 1,174.



Miscarile de pe pietele externe au fost alimentate de faptul ca presiunile exercitate asupra dolarului s-au intensificat marti pe fondul scepticismului cu privire la soliditatea procesului de redresare economica din Statele Unite



Oricum anul acesta raportul euro/dolar a avut una dintre cele mai oscilante evolutii, daramand chiar si cele mai optimiste previziuni. Daca la inceputul anului euro era cotat la 1,055 dolari, la sfarsitul lui mai deja se cota 1,1186 dolari, pentru ca in mai putin de doua saptamani sa se atinga maximul acestui an in 1,1930 dolari. Chiar daca multi s-au grabit atunci sa faca previziuni potrivit carora euro va creste fara probleme peste un nivel de 1,2 dolari, in mai putin de doua saptamani orice calcul facut in acest sens a fost spulberat: la sfarsitul lui iunie moneda europeana era din nou cotata la aproximativ 1,1380 dolari, pe fondul anunturilor pozitive despre evolutia viitoare a economiei americane. Minunea, din punct de vedere al fanilor monedei americane, nu a tinut insa prea mult pentru ca in iulie raportul euro/dolar a urcat din nou la 1,1930.



Oricum perioada de glorie a dolarului a fost fara discutie inceputul lui septembrie cand un euro era cotat la 1,08 dolari, nivel comparabil cu cel de la sfarsitul anului trecut. Ieri euro a fost cotat in jur de 1,1680-1,174.



Cum a reactionat piata romaneasca la aceasta volatilitate? Destul de multa incertitudine, o diminuare vizibila a expunerii bancilor pe piata valutara, tranzactii in special pentru clienti si, mai ales, numai atunci cand a fost neaparata nevoie. Daca cu banii proprii bancile au fost probabil mai zgarcite in a-i arunca pe piata in toata aceasta nebunie, probabil ca cei mai nefericiti au fost clientii bancilor care fie ca au vrut fie ca nu au vrut nevoie de lichiditati, intr-o valuta sau alta, tot au avut.



Daca anul trecut de exemplu orice miscare mai insemnata pe piata externa cu raportul euro/dolar era insotita de o ajustare de pozitii cu o amplitudine asemanatoare si pe piata de la Bucuresti, acum situatia este cu totul alta. Persista un sentiment de renuntare in lupta cu morile de vant. Dovada sta si ceea ce s-a intamplat zilele trecute pe piata interbancara. Cotatiile leu/euro si leu/dolar au fost stabilite inca de la deschiderea sedintelor de tranzactionare la un anumit nivel, in sus normal, si la acel nivel s-a stat toata ziua. In plus, volumele de tranzactionare au fost destul de mici - operatiunile interbancare au fost marti sub 50 mil. euro - ceea ce arata ca bancile au ramas in continuare in expectativa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO