Bănci și Asigurări

Dealerii anunta vremuri dificile pentru euro

30.11.2005, 20:14 12

Euro s-a depreciat ieri pentru a doua zi la rand, iar dealerii spun ca seria poate continua, dupa ce vanzarile de valuta au inceput sa creasca.

Leul a marcat ieri aprecieri atat fata de euro, cat si fata de dolar, dupa o zi de tranzactionare destul de agitata. Banca Nationala a calculat un curs de 3,6449 lei pentru un euro, cu 0,0094 de unitati mai putin decat in prima zi a saptamanii.

Dealerii spun ca intarirea leului a fost alimentata de vanzari mai mari de valuta, stimulate si de nivelul mai ridicat al dobanzilor din piata monetara. Daca acestea se mentin, leul are potential sa marcheze noi aprecieri.

Dolarul a marcat o depreciere sensibila, fiind evaluat de banca centrala la 3,0854 lei, cu 0,0373 unitati sub nivelul din ziua anterioara.

"Vanzarile au alternat cu cumpararile de valuta, astfel incat volumele tranzactionate au fost destul de mari. In piata si-au facut simtita prezenta atat clienti comerciali, cat si investitori nerezidenti, care au inceput sa vanda valuta. La nivelul actual de dobanzi, piata are potential sa mearga in jos", comenteaza un dealer.

Clientii comerciali, in special marile companii, vand in aceasta perioada valuta pentru a-si achita taxele la bugetul de stat. Pe de alta parte, varful cererii de valuta, caracteristic lunii noiembrie, cand cresc importurile de bunuri de consum, dar si de energie, ar trebui sa se aproprie de sfarsit.

Piata s-a deschis ieri in cotatii de 3,6500/3,6550 de lei pentru un euro, la nivelul inchiderii din ziua anterioara. Pe parcursul sedintei de tranzactionare cotatiile au coborat mai intai pana la 3,645 lei pentru un euro, pe fondul vanzarilor de valuta, dupa care au urcat din nou spre 3,65 lei, pe un val de cumparari. Piata s-a inchis ieri in cotatii de 3,6440/3,6490 lei pentru un euro, dupa noi ordine de vanzare.

Pe piata la termen de la Sibiu, euro a fost vandut pentru sfarsitul anului la 3,6454 lei, in conditiile in care operatorii se asteapta mai degraba la o intarire a monedei locale in aceasta perioada. Pentru scadenta martie euro este cotat chiar mai slab, la 3,6251 lei. Pentru acest termen nu s-au realizat insa tranzactii ieri.

Pe piata monetara dobanzile la depozitele pe o zi au oscilat ieri intre 6%-7,5% pe an. Banca centrala nu a intervenit nici ieri pe piata, insa nivelul dobanzilor se mentine. Ultima data, banca centrala a intervenit pe piata monetara joia trecuta, cand a atras 70% din ofertele inaintate de banci. Aceasta a fost a treia licitatie organizata de BNR, dupa anuntul de la inceputul lunii noiembrie, privind atragerea intr-o mai mare masura a excesului de moneda din piata. La inceputul lunii dobanzile pe termen scurt inca se aflau la minime istorice de 0,5%-3% pe an. Revirimentul s-a produs abia in ultimele zile, dupa ce dealerii au inceput sa creada in disponibilitatea BNR de a steriliza excesul din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO