Bănci și Asigurări

De sarbatori, cardurile au invins numerarul in supermarketuri

03.02.2005, 00:00 17



In luna decembrie a anului trecut, cand se inregistreaza varful cumpararturilor de sarbatori, detinatorii de carduri emise sub sigla Visa au facut tranzactii in valoare de circa 30,3 milioane de euro, in crestere cu 86% fata de anul precedent. Numai in zilele de 24 si 25 decembrie s-a cheltuit echivalentul a peste 2,7 milioane euro, in timp ce in perioada Anului Nou (30-31 decembrie) s-au cheltuit circa doua milioane de euro.



Statisticile arata ca supermarketurile sunt locurile unde cardurile Visa s-au dovedit a fi cea mai comoda modalitate de plata pentru cumparaturile de sarbatori - 4,18 milioane euro au fost cheltuiti (o crestere anuala de 134%), reprezentand 34% din totalul valorii tranzactiilor cu cardurile Visa la comercianti in decembrie 2004. Imbracamintea s-a dovedit a fi cadoul preferat cumparat cu cardurile, clientii magazinelor cheltuind mai mult de 1,45 milioane euro pe articole de imbracaminte - cu 200% mai mult decat in decembrie 2003.



Romanii devin din ce in ce mai constienti de avantajul de a-si lua cardul oriunde merg. Anul acesta am vazut o crestere impresionanta la tranzactiile la comercianti, in special in supermarketuri. Acest lucru dovedeste ca detinatorii romani de carduri Visa incep sa-si foloseasca cardurile nu numai pentru cumparaturi mari, dar si pentru mancare, imbracaminte si petrecerea timpului liber, ceea ce este de fapt si practica obisnuita in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana", comenteaza Catalin Cretu, Area Manager pentru Romania si Bulgaria, Visa International CEMEA.



La nivel global, ziua de varf a fost 23 decembrie cand sistemul global de procesare VisaNet a realizat un numar record de 147 de milioane de autorizari si a procesat 107 de milioane de tranzactii, in valoare de 7,7 miliarde de USD. Romanii s-au dovedit a fi mai precauti si au preferat sa isi faca ultimele cumparaturi de sarbatori mai devreme. Astfel, in Romania ziua de varf a fost 21 decembrie, cand detinatorii de carduri Visa au tranzactionat peste 2 milioane de euro pe cardurile lor.



Este de remarcat cresterea cheltuielilor in magazinele alimentare, baruri, restaurante si fast food-uri, reprezentand 3,1% din totalul cheltuielilor cu cardurile Visa in aceasta perioada. Comparativ cu decembrie 2003, cresterea in cazul restaurantelor a fost de 72%, in baruri - 187% si restaurante fast food - 328%. Detinatorii de carduri le-au folosit si la cumpararea de mobila (323.404 euro), cosmetice (323.170 euro) si produse de telecomunicatii (295.699 euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO