Bănci și Asigurări

De ce nu exista mai multe institutii de credit locale?

De ce nu exista mai multe institutii de credit locale?
25.09.2009, 00:00 115

Piata bancara romaneasca are un numar redus de jucatori locali,ponderea bancilor straine in total fiind mult mai ridicata decat pepietele vecine, in conditiile in care BNR impune conditii mai durepentru autorizarea unei institutii de credit decat alte bancicentrale.

In aceste conditii, chiar numarul total al bancilor - 45 inprezent - raportat la populatia totala este relativ scazut, iarconcurenta este mai slaba, situatie reflectata de marjele mari decastig ale jucatorilor locali. In 2008, bancile romanesti au avutcea mai mare rentabilitate a capitalurilor (ROE) din UniuneaEuropeana, de 29,5%. Doar veniturile din dobanzi si comisioane audepasit 4,5 miliarde de euro.

Pentru infiintarea unei banci in Romania este necesar un capitalinitial de minim 35 mil. lei (8,2 mil. euro). In zona euro,capitalul minim initial este 5 mil. euro. Nivelul ridicat alcapitalului minim nu este insa principalul impediment, spunbancherii.

"Sunt multi oameni in Romania care dispun de mai mult de 35 demilioane de lei. Banca nu este insa o institutie pe care o creezidoar cu bani, ci mai ai nevoie de reputatie si de oameni. Bancaeste o investitie mai complexa pentru ca devine profitabila pentruactionari dupa o perioada mai indelungata de timp", noteaza RaduGhetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB).

Peste 86% dintre bancile din Romania sunt controlate de grupuristraine, in conditiile in care reglementarile stricte ale BNR,implementate pentru asanarea sistemului dupa problemele de lasfarsitul anilor '90, au descurajat aparitia unor banci cu capitalautohton.

Doar cinci banci locale, din care doua destat

Pe piata au mai ramas cinci banci locale, dintre care douacontrolate de stat (CEC Bank si Eximbank).

Celor cinci li s-a adaugat anul acesta o noua institutie cuactionariat majoritar romanesc, Banca Comerciala Feroviara,detinuta de omul de afaceri Valer Blidar si Atelierele CFR Grivita.Miscarea survine la aproape zece ani de la infiintarea ultimeibanci romanesti, Banca Comerciala Carpatica, de catre un grup deoameni de afaceri din Sibiu. Carpatica si Banca Transilvania auaparut initial ca banci regionale, dar ulterior si-au extinsreteaua la nivel national.

Faptul ca toate institutiile de credit au ambitii la nivelnational este pus de presedintele ARB pe seama unei tendintegenerale de globalizare.

"Banca Transilvania si Carpatica au aparut ca banci locale, dars-au extins la nivel national pentru ca exista o tendinta generalade globalizare", explica Ghetea.

La sfarsitul lunii decembrie, pe piata romaneasca existau 37 deinstitutii de credit straine si doar sase detinute de romani. Inrealitate, doar cinci banci au actionariat majoritar romanesc, inconditiile in care Libra Bank este controlata de grupul american deinvestitii New Century Holdings (NCH) prin intermediul mai multorfirme locale.

Dezechilibre mai mari in privinta raportului dintre bancilelocale si bancile straine se inregistrau doar in Slovacia (88%institutii straine) si Cehia (90% institutii straine). Polonia arein schimb 589 de banci locale si 58 straine.

Sustinerea oferita sistemului bancar din Romania de institutiifinanciare solide cu retele internationale puternice confera pieteilocale stabilitate, dar si o serie de avantaje importante pentru opiata emergenta, cum ar fi facilitarea accesului la finantare.

"Faptul ca sistemul bancar este detinut in mare proportie debancile straine poate avea avantaje mari, avand in vedere caguvernanta corporatista este considerata a fi superioara, iaraccesul la finantarea externa este mai simplu", considera CatalinaMolnar, economistul-sef al RBS Bank Romania.

Economia romaneasca a beneficiat de acest avantaj intre 2004 si2008, cand fluxurile de capital primite de subsidiarele locale dela bancile-mama au generat o explozie a pietei de creditare,sustinand avansul economiei. Creditul privat s-a majorat de cinciori, ajungand la sfarsitul anului trecut la circa 50 mld. euro.

Cum se comporta bancile straine in perioade decriza

Reversul medaliei apare insa in perioadele economice incerte,cand bancile straine tind sa-si canalizeze resursele catre pietelelor de origine, ignorand problemele de finantare cu care seconfrunta subsidiarele din strainatate. Solutia propusa in acestcaz de laureatul premiului Nobel pentru economie, Joseph Stiglitz,vizeaza o implicare mai agresiva a statelor in crearea de bancilocale puternice.

Prezent la un seminar organizat la Bucuresti la inceputulacestui an, Stiglitz a relevat faptul ca dependenta Romaniei debancile straine s-a transformat intr-un dezavantaj in toamna lui2008, odata cu raspandirea crizei economice la nivel global, candbancile-mama au intrerupt brusc finantarile acordate subsidiarelorlocale, lipsind economia de unul din principalele motoare decrestere - creditul. Bancile s-au vazut nevoite sa apeleze lalichiditatile populatiei, majorand agresiv dobanzile la depozite siimplicit la credite.

"In situatia actuala, a unei crize financiare, intr-adevariesirea capitalului strain este mai probabila, insa nu trebuie sauitam ca multe banci au investit semnificativ in Romania si nu isipermit neaparat sa renunte la o astfel de afacere", noteaza insaCatalina Molnar. Pentru ca majoritatea bancilor care au intrat pepiata romaneasca s-au extins agresiv la nivel local si nu doresc sase retraga pe pierdere nu s-au inregistrat iesiri masive de capitalin ultimul an. Majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Estsunt dependente de bancile straine, doar Ungaria si Polonia avandmai multe institutii de credit locale decat straine. In Polonia 9%din banci sunt detinute de straini, in timp ce in Ungaria 155 dincele 192 de institutii de credit existente au capital majoritarautohton.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO