Bănci și Asigurări

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Există risipă mare în investiţii, iar unii constructori fac o treabă de mântuială

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal: Există...

Autor: Teona Tomoiaga

02.10.2019, 13:37 141

În sectorul investiţiilor, există o risipă mare, iar unii constructori fac o treabă de mântuială, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, în cadrul unei conferinţe organizate de DC News.

“Există risipă mare în investiţii şi treabă de mântuială a unor constructori. Şi aici mă refer şi la constructorii care subcontractează, aşa zisele firme mari. Şi aici a avut dreptate domnul Cuc, nu ştim să ne apărăm interesele. Din păcate, nici contractele nu sunt construite bine. E vorba de pricepere, pentru că la vorbe…Uitaţi şi statul român, care este dat în judecată în strănătate de unii care spun că sunt investitori români, cetăţeni români, dar când e vorba despre asta, sunt din alte părţi. Noi avem probleme cu bugetul public", a spus Dăianu.

Totodată, preşedintele Consiliului Fiscal a menţionat că avem un context internaţional supus unei deteriorări majore, menţionând războaiele comerciale şi valutare, fragmentarea economiei mondiale, stagnarea economică în vest, pericole geopolitice.

“Să nu ne împuşcăm singuri în picior. Să evităm erori ca OUG 114. Trebuie să avem tăria să acceptăm faptul că această ordonanţă este o greşeală”, a mai afirmat preşedintele Consiliului Fiscal.

În prezentarea lui, Dăianu a atras atenţia asupra scăderii cheltuielilor cu investiţiile publice, care au ajuns la 2,6% din PIB în 2018, printre cele mai mici din Europa, faţă de o medie de 4% la economiile emergente din UE. 

Scăderea investiţiilor a fost determinată de reducerea majoră a veniturilor bugetare, a celor fiscale –ajunse la sub 26% din PIB.

”Bugetul public 2020 trebuie să semnalizeze că se înteleg riscurile şi pericolele; este bine să se renunţe la unele creşteri de venituri România nu are o situaţie fără ieşire, dar sunt riscuri mari legate de presiunea pe bugetul public şi deficitele externe, iar mediul internaţional nu ne favorizează;
Dacă vrem să evităm o ajustare dureroasă nu peste mult timp să se renunte la promisiuni fără acoperire; experienţa deceniului trecut nu trebuie uitată”. 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO